Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Állítólagos puccskísérlet történet ma hajnalban (12.30.) úgy egy óra körül Gambiában, ahol fegyveresek csoportja támadta meg a fővárosban, Banjulban található elnöki palotát (illetve ezzel párhuzamosan a Banjult az ország déli részével összekötő Denton-híd katonai ellenőrző pontját) és a támadás során több, Yahya Jammeh elnökhöz hű katona életét veszítette, majd a harcok néhány óra múlva elcsendesedtek - írja az ellenzéki gambiai honlap, a Freedomnewspaper. A támadás azonban állítólag (itt azért bőven kell ezt a szót használni, hiszen nagyon kevés megerősített információ kering az ügyben) nem csak az elnöki palotát, de a kikötőt, a városi börtönt és a repülőteret is érintette, de a néhány órás harcok után mindenhol sikerült a hadseregnek helyreállítani a rendet és a kezdeti kaotikus szituáció mostanra már normalizálódott. A normalizálódott alatt azt kell érteni, hogy nincs már fegyverropogás és harc, de az utcák teljesen kihaltak, minden bolt, bank zárva, leállt a közösségi közlekedés a nagyobb városokból Banjul felé, Serekunda, Basse teljes csendben, kihaltan várja az eseményeket.

image

Gambiai blogok szerint a támadók vezetője az elnöki palota védelméért felelős egység egykori vezetője, Lamin Sanneh alezredes volt, akit 2013-ban távolítottak el pozíciójából majd el is hagyta az országot és a mostani visszatérése (azt lehet tudni, hogy embereivel még hétfő (12.29.) este lépték át a gambiai határt Szenegál felől) sem volt túl sikeres, hiszen a harcokban életét veszítette - bár ez sem megerősített.

Öt katona és négy támadó biztosan életét veszítette, a sérültek száma még nem teljesen ismert. A jelenlegi hírek szerint az országban és a városban már teljes a nyugalom, az eseményekre csak a felfegyverzett katonai járőrök utalnak a banjuli utcákon.

Összefoglalóan tehát annyit lehet tudni, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét egy sikertelen puccskísérlet történt a rendkívül tanult, 1979-ben született fiatal katonatiszt, Lamin Sanneh vezetésével, amelynek hírére az állítólag Franciaországban orvosi vizsgálaton tartózkodó Yahya Jammeh elnök is hazaindult. A katonaság szűk közleménye szerint egy bűnözői csoport gonosz cselekedetével próbálta Gambiát romba dönteni, de a katonák visszaverték az akciót.

 

 

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó