Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Mielőtt mai posztunk konkrét témájára térnénk rá, érdemes említést tenni arról a szomorú eredményről, amelyet nemrégiben láthattunk az úgynevezett Társadalmi Fejlődési Index (SPI) publikálása kapcsán, hiszen a Közép-afrikai Köztársaság ezen a 133 államot mérő listán az utolsó helyre került (Norvégia az első) megelőzve Csádot, Afganisztánt és Guineát, szóval Afrika nem túl jó képet mutat ennek az alapvetően elég furcsa megközelítésű, egy civil szervezet által készített mérőszám listájának eredménye szerint. Papíron sokkal gazdagabb országok végeztek hátrébb GDP szempontjából jóval gyengébb társaiknál, köszönhetően annak, hogy az index szerint a társadalmi fejlesztésre, az emberek megelégedésére nem költ eleget az állam.

A mérőszám célja elvileg az, hogy segítséget nyújtons az üzletembereknek, vállalatoknak, hogy a gazdasági értékek mellett a szociális, társadalmi kérdéseket is bevonhassák üzleti döntéseikbe, példának okáért említhetjük Szenegált és Kamerunt, amely GDP szempontjából nagyjából hasonló, mégis Szenegál jóval előbb áll ezen a listán, hiszen itt papíron jobb a közbiztonság és a környezetvédelem is. Na de térjünk is vissza a Közép-afrikai Köztársasághoz, amelynek életében ismét felvillant egy apró reménysugár, miután Nairobiban Uhuru Kenyatta elnök jelenlétében békemegállapodást írt alá az anti-balaka mozgalmakat tömörítő szervezet vezetője, Joachim Kokate és az egykori Séléka több vezetője is, Noureddine Adam, Moustapha Sabone valamint Abel Belenguélé.

Elvileg két egyezségről van szó, az egyikben a felek békét kötöttek egymással, a másikban pedig megállapodtak a demokratikus berendezkedés helyreállításához szükséges lépésekben, amire igen nagy szükség lenne a 2012 óta kaotikus állapotban lévő országban, ahol a relatív békét jelenleg is csak a közel 6 ezer AU békefenntartó és 2000 francia katona tudja fenntartani. Annak ellenére, hogy ez a november óta tartó tárgyalások eredményeként létrejövő megállapodás pozitívan értékelhető, vannak elég komoly aggályok is, főként abból kifolyólag, hogy a kormány, Franciaország és az ENSZ sem ismerte el ezen megbeszélések hivatalos mivoltát, a közép-afrikai kommunikációs miniszter, Georges Adrien Poussou egyenesen azt mondta, hogy "csak két olyan fegyveres csoport egyezkedik, akik túszként tartják fogva az államot". Amit nem lehet tudni és ebben szerintem a kedves Olvasók is elég bizonytalanok lehetnek, hogy ennek az újabb megállapodásnak milyen hatása lehet a mindennapi életre és az átlagemberek életében folyamatosan jelenlévő konfliktusra, hiszen korábban már mindkét vezető rámutatott, hogy képtelenek kontrollálni fegyvereseiknek jelentős részét - emiatt egy tavalyi megállapodás is megbukott, hiszen hiába írták alá a vezetők a békeszerződést, a harcolók jelentős része magát abból kirekesztve érezte és ezért nem ismerte el annak jogosultságát.

Ami szintén kudarc a megegyezéssel kapcsolatban, az a tény, hogy a meghívott ex-elnök François Bozizé el sem ment a ceremóniára, az egykori Séléka-vezér Michel Djotodia pedig csak megfigyelőként jelent meg. Az országgal kapcsolatban eme poszt szerzője számára a legérdekesebb hír azonban mégis az volt, ami az év eleje zajló "nemzeti konzultáció" keretében az egyik állomáson, Baoron volt látható és hallható, ahol Victor Wake kommunikációs miniszternek az egyszerű közép-afrikai emberek mondhatták el mindennapi gondjaikat és sérelmeiket. Egyszerűen szívbemarkoló volt olvasni és hallani, ahogy ezek az emberek a büntetlenül gyilkoló fegyveresekről, a bujdosásról, a munkanélküliségről és a szegénységről beszéltek és hasonló tapasztalatokat szerzett az utazó delegáció szerte az országban - szóval megállapodás ide vagy oda, rengeteg még a tennivaló, hogy bukott államból valamiféle struktúrát fabrikáljanak Afrika szívében.

Source

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó