Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az Európai Parlament megszavazta az egységes európai szabadalmi rendszer megteremtését. Az új rendszerben a feltalálók közvetlenül az Európai Szabadalmi Hivatalhoz fordulhatnak, és ott, egyszeri ügyintézéssel szerezhetnek szabadalmat az adott találmányra.

Az olasz és spanyol nyelv nem kapott helyet az angol-francia-német nyelveken működő rendszerben.

Az így megszerzett szellemi tulajdon az EU 27 országából 25-ben lesz érvényes, mivel Olaszország és Spanyolország beleegyezése hiányában nélkülük jön létre a rendszer. A két ország tiltakozásképp vonult ki az egyezményből, mivel az olasz és spanyol nyelv nem kapott helyet az angol-francia-német nyelveken működő rendszerben. Az egységes szabadalmi rendszer újdonsága egyébként pontosan a nyelvek számának megkurtítása, a feltalálónak csak ezen a három nyelven kell benyújtani az adott szabadalmat, ami jelentős költségcsökkentést és hivatali egyszerűsítést jelent.

Az egységes szabadalmi rendszert három külön szabályozás alkotja meg, ezek egyenként a szabadalmi rendszert, a nyelvekre vonatkozó előírásokat és az egységes szabadalmi igazságszolgáltatási rendszert hozzák létre. Ez utóbbit az Európai Szabadalmi Bíróság testesíti majd meg, amely Párizsban székel majd, és fiókszervezeteket üzemeltet Londonban, illetve Münchenben.

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó