Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az angol már évtizedek óta a nemzetközi politikai élet legfõbb nyelvének számít, s hiába van az ET székhelye Strasbourgban, itt is gyakrabban lehet hallani a tanácskozásokon, mint a franciát. Így azután a képviselõk nem szoktak tiltakozni használata ellen. Ám a mostani esetnek volt egy sajátos vonása: a megszólaló bankelnök maga is francia, aki a párizsi kormány hathatós támogatásával került posztjára.

A távozó képviselõk azt vetették Trichet szemére, hogy noha jól tudja, milyen elkeseredett harcot folytat a francia közélet minden személyisége anyanyelvük nemzetközi szerepének megõrzéséért, mégis angolul beszélt egy olyan ülésen, ahol - lévén mindkettõ hivatalos nyelv - nyugodtan elmondhatta volna franciául is felszólalását. Trichet azzal védekezett, hogy az Európai Központi Bankban az angol a munkanyelv, egyébként pedig beszéde második részét eleve franciául akarta elmondani. Ezt azonban a francia képviselõk már nem hallották: az elsõ angol szavak után elhagyták a termet, hiába fordult hozzájuk Trichet, kérve, hogy ne távozzanak. (MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó