Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Más területen egyelõre nem érezhetõ jelentõs változás - szûrték le az idei turistaszezon tapasztalatait az utazók, illetve a konzulátusok dolgozói.

Ha bajba kerülünk (klasszikus példák: baleset, elveszett útlevél, lopás), az ilyenkor szokásos eljárás nem változott a belépésünkkel. Igaz, a személyi igazolvánnyal való határátlépés megkönynyítette a kirabolt turisták helyzetét. Ha valamelyik személyazonosító megmaradt, többé nem szükséges a legközelebbi magyar diplomáciai képviseletre utazni az iratok pótlása végett. A nyaralás elõtti adminisztrációs költségek is csökkentek azáltal, hogy az autósoknak nem kell nemzetközi jogosítványt kiváltaniuk, és betelt vagy lejárt útlevél esetén sem szükséges újat igényelni.

A spanyol konzulátus tapasztalatai szerint azonban a nagyobb mozgásszabadságnak köszönhetõen megnõtt azok száma, akik kevesebb utazási (és nyelvi) tapasztalattal vágnak neki egy-egy hosszabb útnak. Ráadásul az uniós árak nemcsak õket, hanem sokszor a gyakorlott utazókat is meglepetésszerûen érik - fõleg, amikor bírságot szabnak ki rájuk egy-egy közlekedési kihágásért.

Bátorítólag hat az utazni vágyókra az is, hogy Magyarország csatlakozása óta jelentõsen csökkent az uniós tagállamok határairól visszafordítás esélye. Eddig ugyanis könnyen véget érhetett a még el sem kezdett nyaralás, ha az útlevél az elõírt érvényességi idõn belül lejárt, vagy ha az utazó nem bizonyította, hogy rendelkezésére áll egy bizonyos - az utazás tartama és az állampolgársága alapján meghatározott - összeg.

Kockázatok nélkül indulhat a magyar utazó még Nagy-Britanniába is, ahol korábban elképzelhetetlen meglepetés éri: megszûnt a rendkívül szigorú - és erõsen szubjektív - kikérdezés, amely az unión kívülrõl érkezõket várja a határon. Már azok a fiatalok is személyivel, magyarázkodás nélkül sétálhatnak be az ország területére, akik munkát akarnak vállalni a nyári hónapokra; mindössze egy hónappal a munkakezdés után kell regisztráltatniuk magukat a belügyminisztériumban. Ám a tapasztalatok szerint éppen ezért sokan "fejest ugranak a sötétbe", s elegendõ pénz és nyelvtudás nélkül érkeznek az országba. Így sokkolóan hat rájuk a nyugat-európai árszínvonalat is túlszárnyaló drágaság. Hiába kecsegtetõek hát forintra átszámolva a bérek a legtöbbek által keresett, alacsony képzettséget igénylõ munkák esetén is - a helyszínen ez sokszor albérletre sem elég. (NOL)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó