Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az avignoni iskola létrehozása azt az aggodalmat tükrözi, miszerint az eredetileg elsõsorban a francia nyelvet használó EU-ban fokozatosan szorul háttérbe a francia. Különösen a mostani bõvítés sodorja messze az EU-t a nyelvi gyökereitõl. Már 1997 és 2002 között 24 százalékkal csökkent a francia nyelv használata az Európai Tanács okirataiban, miközben az angol nyelvé 32 százalékkal emelkedett. A helyzet tovább romlott a franciák szempontjából: egy felmérés szerint az új kelet-európai tagállamok EU-s tisztviselõi számára az elsõ számú idegen nyelv az angol.

"Az angol nyelv olyan, mint egy ragadozó, felfalja a többi nyelvet" - véli a franciatanfolyamot rendezõ intézmény, amely tagadja egyébként, hogy angol- vagy Amerika-ellenességbõl erednének a céljaik, inkább az uniformizálást tartják veszélyesnek.

Ez idáig rendkívül népszerû ez a francianyelv-tanfolyam: magas rangú diplomaták tucatjai, Észtországtól Lengyelországig iratkoztak már be, 1500 eurót fizetve egy hét intenzív nyelvi kurzusért - írta a Guardian. Minden egyes tanulóra, rangra való tekintet nélkül, szigorú szabályok érvényesek: franciául kell egymással beszélgetniük, csak francia nyelvû tévéadásokat nézhetnek, csak francia lapokat olvashatnak és ha interneteznek, akkor francia szoftvereket kell használniuk. (origo)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó