Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az angoltudás nem elég! - figyelmeztetett nemrég Cyril Svoboda cseh külügyminiszter, aki arra panaszkodott, hogy a prágai minisztériumokban nincs elég franciául folyékonyan beszélõ tisztviselõ. Ez több okból is gondot okozhat: az EU-intézmények székhelyei francia ajkú városokban vannak (Brüsszel, Strasbourg, Luxembourg), a frankofon tagországokkal gyorsabban dûlõre lehet jutni Moliere nyelvén, és mindennek tetejébe 2009-ben Csehországnak kell ellátnia az unió soros elnökségét.

S valóban, az EU mindennapi munkájában továbbra is tartja magát a francia - annak ellenére, hogy a kelet-közép-európai államok felvétele inkább az angol (sõt a német) nyelv pozícióját erõsítette. Kínos történet még a csatlakozási tárgyalások korszakából: amikor az unió képviselõi nem akarták, hogy a magyar küldöttség megértse õket, franciául beszéltek egymás között.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó