Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A tekintélyes hamburgi hírmagazin vasárnapi beszámolója szerint az erre vonatkozó javaslatot Sarkozy a múlt hét elején tette, amikor a Berlin közelében fekvõ Meseberg kastélyban találkozott a kancellárral és külügyminiszterével, Frank-Walter Steinmeierrel. A Der Spiegel úgy tudja, hogy az ajánlat rendkívüli módon meglepte a német vendéglátókat, akik azt diplomatikusan, de határozottan elutasították, hangsúlyozva: Németország csatlakozott a nukleáris fegyverek terjedését meggátolni hivatott atomsorompó-szerzõdéshez.

Nicolas Sarkozy állítólag indítványozta: mivel a francia nukleáris ernyõ a szomszédos országokat, köztük Németországot is védi, a szövetségi kormány fontolóra vehetné, hogy "politikai téren" nem kíván-e részt venni a francia atomprogramban.

A hamburgi hetilap szerint a javaslat okozta meglepõdés után elsõként Steinmeier szólalt meg. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Németország nem törekszik atomfegyverek birtoklására, s 1975-ben ezért is csatlakozott az atomsorompó-szerzõdéshez. Merkel kancellár elõbb udvariasan mosolygott, majd támogatta külügyminiszterét.

A nukleáris fegyverekkel kapcsolatos közös felelõsség gondolata - írta a Der Spiegel - Németországban tabunak számít. Sarkozy elõdje, Jacques Chirac egy ízben - tizenkét évvel ezelõtt - már óvatosan felvetette ugyanezt a témát, de a német elutasítás nyomán szinte azon nyomban visszakozott.

A hetilap nem közölt további részleteket a francia javaslatra vonatkozóan, s a német kormány szóvivõje is csupán azt hangoztatta, hogy a tárgyalások bizalmasak voltak. Német források szerint ugyanakkor Sarkozy indítványozta: mivel a francia atomernyõ Németországot is védi, a berlini kormány vegye fontolóra esetleges részvételét az atomfegyverekkel kapcsolatos döntési mechanizmusban. Ennek kapcsán a források emlékeztettek arra, hogy a francia elnök már röviddel megválasztása elõtt jelezte: a szomszédos országoknak ilyen jellegû, a "beleszólás jogát" is biztosító javaslat elõterjesztését tervezi.

Sem a Der Spiegel, sem az idézett források nem utaltak arra, hogy az állítólagos javaslat az atomfegyverek gyártására vagy bevetésére vonatkozott-e.

A hamburgi hetilap ugyanakkor megerõsítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint Sarkozy legutóbbi javaslatai és külpolitikai lépései nemcsak meglepték Berlint, hanem neheztelést váltottak ki német diplomáciai körökben. Ennek kapcsán említette az újság Párizs Irakkal és Líbiával kapcsolatos politikáját, majd arra következtetett: könnyen elképzelhetõ, hogy a legendás francia-német motor egy idõre leáll. Sarkozy ugyanis az egyeztetés helyett közvetve azzal fenyegetõzik: vagy velünk csináljátok, vagy egyedül megyünk tovább. (Forrás: MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó