Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

SNCF AllemagneSzemélyszállítás indítását tervezi az SNCF francia államvasút két német távolsági vonalszakaszon. Az egyik kiszolgálandó viszonylat a Frankfurt–Berlin lenne, a másik a Frankfurt–Hamburg közötti. A pályázó cég eddig csak néhány regionális jelentőségű szakasz ellátására rendezkedett be, főleg Észak-Rajna–Vesztfáliában.

Az előzményekről beszámolva a Die Welt rámutat: a liberalizálás eredményeképp 2010-től bármely vasúttársaság közlekedtethet vonatokat a többi tagország pályaszakaszain is. A teherforgalomban a piacnyitás már eddig is jelentősen előrehaladt, Németországban például máris 320 kisebb-nagyobb társaság bonyolít le fuvarozási szolgáltatásokat az ottani sínhálózaton.

A liberalizáltság fokára jellemző, hogy már nem is kell engedélyt kérni más államok sínhálózatának igénybevételére, elégséges, ha bejelentik ennek szándékát, hasonlóan a francia államvasút mostani eljárásához. A belföldi távolsági hálózatán eddig lényegében monopolhelyzetben volt a német vasút.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó