Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Tüntetéseket tartottak a romák franciaországi kiutasítása ellen Európa több országában szombaton. A legtöbben Párizsban vonultak utcára a rendőrség szerint 12, a szervezők becslései alapján 100 ezren.

 

Frissítés 2010. szeptember 13-án:

Szakszervezeti aktivisák, diákok, anarchisták, bevándorlók és civilek vonultak fel sípokkal, dobokkal szombaton Párizsban, illetve más francia városban, hogy tiltakozzanak a romák kiutasítása ellen. A múlt hónapban a francia kormány döntése nyomán körülbelül ezer, illegálisan ott élő cigányt toloncoltak haza Romániába és Bulgáriába. A felmérések szerint a franciák 65 százaléka támogatja a kérdésben a kormányt, miközben több szervezet és politikus a romák hátrányos megkülönböztetésnek tartják a francia alsóház által már elfogadott közbiztonsági törvénycsomagot. A demonstrációkat szervező Emberi Jogok Ligája nevű szervezet azt mondja, tenni kell a kormány "idegengyűlölete" ellen.

A londoni tüntetésen 20-an vettek részt.

A romák elleni intézkedések miatt Európa más országaiban is néhány száz fős demonstrációkat tartottak, főként a francia külképviseletek előtt. Sárközy politikáját bíráló, szolidaritási megmozdulás volt Madridban, Barcelonában, Brüsszelben, Rómában, Belgrádban és Budapesten is, a londoni tüntetésen 20-an vettek részt.

Az Európai Unió törvényei szerint három hónap után egy tagországból kitoloncolható az, aki állandó lakhellyel nem rendelkezik, vagy nem szerez munkát. A hivatalos adatok szerint tavaly csaknem 10 ezer romának kellett távoznia az Franciaországból. Párizs közölte, a bírálatok ellenére folytatja a kiutasítás gyakorlatát.

És Neked mi a véleményed?

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó