Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az algériai biztonsági erők által a békés tüntetésekkel szemben alkalmazott egyre nagyobb elnyomás mellett az Al hirak békés mozgalom kezdete óta több száz embert tartóztattak le önkényesen, köztük számos emberi jogi aktivistát, akik megpróbálták leleplezni az algériai korrupciót és csalásokat.

Ez a letartóztatási hullám, amely egyértelműen az emberi jogok védelmezőit célozza, nagyon rossz jel lehet az algériai demokráciába való lehetséges átmenet szempontjából. A jelenlegi kormány minden eszközzel igyekszik fenntartani hatalmát és elfojtani a folyamatban lévő békés tiltakozó mozgalmat, az elnyomással és az emberi jogok védelmezőivel szembeni folyamatos korlátozásokkal félelem légkörét teremtve.

Az újságírók, ügyvédek, bloggerek és a közösségi média aktivistái szisztematikusan a hatóságok célpontjai, különösen azok, akik a korrupciót próbálják leleplezni:

Tounsi Noureddine-t letartóztatták és vádat emeltek ellene a korrupció leleplezésére tett erőfeszítéseivel, többek között az igazságszolgáltatás tagjait bíráló közösségi média-bejegyzéseivel kapcsolatban. Háromszor is nyomon követték 2020 szeptember2020, 2021 áprilisában, mielőtt 2020. május 20-án éhségsztrájkba kezdett, mert másodszor is megvádolták az állam szimbólumainak megsértése miatt. Egy év börtönbüntetésre ítélték.

Nemcsak Algériában a korrupcióellenes emberi jogi aktivisták, hanem a Tinduf menekülttáborokban* is célpontok: Moulay Bouzid Abba, Fadel El Mahdi, Breica és Mahmoud Zeidane is a rendkívül rossz hírű "Dheibiya" börtönben vannak, mert elítélték a menekülttáborok lakosságának adott humanitárius élelmiszersegélyek, a Polisario vezetői és néhány magas rangú algériai katonai tisztviselő általi eltérítését, amit aztán az afrikai piacokon adtak el.

A témával foglalkozó civil szervezetek javasolják, hogy
- A legmagasabb szinten el kell ismerni az algériai állami szereplők által elkövetett korrupciós gyakorlatot, és lehetővé kell tenni az elkövetők felelősségre vonását.
- Szüntessenek meg minden olyan korlátozást, amely korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.
- Igazítsa törvényeit a nemzetközi normákhoz, hogy garantálja az információhoz való szabad hozzáférést.
- hozza nyilvánosságra a korrupciós ügyek vizsgálatának valamennyi eredményét

* A Tinduf táborok olyan algériai területek, ahol 1975 óta ismeretlen számú szaharai menekült él, akik közül sokan autonómiát követelnek, hogy politikai megoldást találjanak a Marokkóval fennálló konfliktusból adódó helyzetükre, a konfliktus békés lezárása érdekében, amellyel kapcsolatban jelenleg is folyik az ENSZ békefolyamata.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó