Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az Iszlám Állam Nyugat-Afrikában 2022 januárja és júniusa között 305 támadást hajtott végre.

Wassim Nasr, a France24 újságírója és a dzsihadista mozgalmak szakértője "erődemonstrációnak" nevezte a július 5-i támadást a nigériai szövetségi főváros, Abuja kapujában lévő Kujé börtön ellen.

Az Iszlám Állam Nyugat-Afrikában (ISAW) tartomány felkelői "három irányból összehangolt támadást" indítottak a börtön ellen, ahol több mint egy évtizede tartottak fogva dzsihadistákat. Az Iszlám Állam propagandaügynökség szerint 50 percig tartó, igen merész akció végén 600-900 foglyot engedtek szabadon, köztük a dzsihadista csoport nigériai kádereit. A nigériai büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője, Umar Abubakar elismerte, hogy a lojális erők soraiban három halálos áldozat, két rendőr és egy börtönőr halt meg.

Rida Lyammouri, a Policy Center for the New South (PCNS) nevű marokkói agytröszt vezető kutatója szerint ez a rajtaütés, amely "az első támadás, amelyet az Iszlám Állam (IS) a fővárosban követett el. Az eddigi legkidolgozottabb támadás is volt, ráadásul a szokásos beavatkozási területén kívül, Nigéria északkeleti részén", csak egy példa a dzsihadista csoport elmúlt években tapasztalt meteorikus emelkedésére Afrikában.

2014 júniusában Abu Mohamed Al Adnani, az Iszlám Állam akkori szóvivője kikiáltotta a „kalifátust”. Az iraki Abu Bakr al Bagdadi által vezetett dzsihadista szervezethez való első afrikai csatlakozások ugyanabból az évből származnak, az algériai "Jund al Khilafa" (A kalifátus katonái), a líbiai "Majlis Choura Chababal Islam" (Iszlám Ifjúsági Tanácsadó Tanács) és az egyiptomi "Ansar Bait al Maqdis" (Jeruzsálem partizánjai) csatlakozásaival.

A 2015-ös év a szubszaharai Afrikában jelen levő dzsihadista mozgalomhoz való csatlakozást jelentette. Májusban Abubakar Shekau, aki az alapító 2009-ben bekövetkezett halála után vette át az északkelet-nigériai Boko Haram irányítását, hűséget fogadott neki. A Száhel-övezetben az Al Murabitoune (Az Almoravidák), az Al-Kaida az Iszlám Maghrebben (AQIM) dzsihadista csoport tagjai úgy döntöttek, hogy válaszolnak Al Bagdadi felhívására.

Afrikai iszlamista tartományok megerősödése

Azzal, hogy az egyrészt a főként Franciaországból és az Egyesült Államokból, másrészt Szíria szövetségeseiből, például Oroszországból és Iránból álló nemzetközi koalíciónak a dzsihadisták elleni beavatkozása miatt elvesztette szíriai és iraki területeit, az Iszlám Állam terjeszkedési politikáját más kontinensek felé irányította. Így 2019-ben egy új tartomány jött létre Közép-Afrikában. Az ugandai Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) 2019 áprilisában az Iszlám Állam zászlaja alatt, a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett első támadásért vállalták a felelősséget. Két hónappal később az "Ansar al Shabab" követte őket Mozambik északi részén, egészen pontosan Cabo Delgado tartományban.

Ettől kezdve a dzsihadista csoport tevékenysége az afrikai kontinensen gyors növekedésnek indult. „Az elmúlt három évben az Iszlám Állam hivatalos tartományai egyre erősödtek, különösen a Csád-tó vidékén és a Száhel-övezetben" - magyarázza a Journal de Bangui újságnak Damien Ferré, a globális és kiberdzsihád elemzésére szakosodott Jihad Analytics igazgatója.

„Ez először a média szintjén vált láthatóvá, mivel a csoport különös figyelmet fordított az e két területen végzett tevékenységekre, különösen a +al-Naba+ hetilapján keresztül. Például 2021-ben az +al-Naba+ az 52 címlapból 28-at Afrikának szentelt, messze megelőzve Irakot, amely továbbra is az Iszlám Állam legaktívabb hivatalos tartománya" - folytatta Ferré az APA-nak adott interjújában.

Az Iszlám Állam szakértője szerint a katonai műveletek tekintetében a csoport által végrehajtott támadások száma az elmúlt 36 hónap során óriási mértékben megnőtt, különösen Nigériában, ahol megfigyelhető az Iszlám Állam Nyugat-Afrikában (ISAW) professzionalizálódása és csapásmérő képességének növekedése. „De - mondja - ez a helyzet a Száhel-övezetben és Mozambikban is, ahol a csoportnak még egy várost is sikerült több hónapig megtartania.

Mi a helyzet az ADF-fel?

„2020 és 2022 között a Szövetséges Demokratikus Erőkhöz (ADF) kapcsolódó tevékenységeket jelentettek a Kongói Demokratikus Köztársaságon kívül, különösen Ugandában, ahol több IED-támadást rendeltek el, és Ruandában, ahol letartóztattak egy tucat ADF-hez kapcsolódó személyt, akik Kigaliban támadásokat készítettek elő" - mondja Fiston Mahamba Wa Biondi, kongói újságíró és e dzsihadista csoport szakértője.

Ő is megállapította a csoport professzionalizálódását az Iszlám Államhoz való csatlakozásuk óta. „Az ADF harcosai felsorakoztak és más nemzetközi mozgalmakhoz hasonlóan aktívak voltak az Iszlám Állam felhívásai során. Ezzel a megközelítéssel összhangban az ADF a legnagyobb akciót hajtotta végre a foglyok, köztük száz tagjuk szabadon bocsátására" - magyarázza Biondi.

Mozambikban ugyanezt a logikát követi az Ansar Al Sharia, amely a 2021. márciusi offenzíva után, amely lehetővé tette számára, hogy néhány napra elfoglalja a Maputótól több mint 2000 kilométerre északkeletre fekvő Palma kikötővárost, valódi fenyegetéssé vált az ország ezen részének biztonságára és a szénhidrogén-ágazat külföldi befektetőire nézve. A hatóságok eleinte nem akartak külföldi segítséget kérni a felkelőkkel szembeni fellépéshez. Aztán meggondolták magukat. Ruanda és a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) csapatokat küldött a dzsihadisták ellen. Ez a stratégia rövid távon kifizetődő volt, mivel lehetővé tette Mocimboa da Praia városának visszafoglalását, amelyet egy éven át a fegyveres iszlamisták tartottak ellenőrzésük alatt. Ez azonban nem vetett véget a felkelésnek.

A dzsihadisták most visszatértek kedvenc játékukhoz: a gerillaharchoz. A bozótban meghúzódva szaporítják a civilek elleni támadásaikat, és csak akkor kerülnek kapcsolatba a fegyveres erőkkel, amikor már biztosak benne, hogy győztesen kerülnek ki belőlük. Ez az ellenálló képesség vezetett ahhoz, hogy 2022 májusában tartományt csináltak belőlük, miután a mozambiki hadsereg ellen Quiterajóban, a Maputótól 2400 kilométerre északkeletre fekvő Macomia városában offenzívát indítottak. Addig a csoport a kongói dzsihadista, Musa Baluku fennhatósága alá tartozó dél-afrikai tartományhoz tartozott. Azt figyelhetjük meg, hogy azóta érdekes változások történtek. Nem annyira a taktikák és a helyszíni képességek, mint inkább a propaganda tekintetében. Csak júniusban huszonkét bejelentés történt, ami teljesen példátlan Mozambikban" - mondja egy biztonsági forrás.

Az Iszlám Állam száheliai ága, amely 2022 márciusáig a nyugat-afrikai tartomány feldarabolt része volt, ugyanilyen elbánásban részesült, és legalább három országra, Malira, Burkina Fasóra és Nigerre terjedt ki. Annak ellenére, hogy emírje, Adnan Abou Walid al Sahraoui meghalt a francia hadsereg 2021. augusztusi hadműveletében Mali északkeleti részén, nem messze a Nigerrel közös határtól, a dzsihadista csoport a civilek és a kormánypárti tuareg mozgalmak elleni támadássorozattal próbál újra feltűnni.

Június 11-12-én éjjel az Ouagadougoutól 276 kilométerre északkeletre fekvő Séno tartományban található Seytenga városa volt a célpontja egy, az Iszlám Állam dzsihadistáinak tulajdonított támadásnak. A hivatalos halálos áldozatok száma 79 civil. A borzalmas támadás miatt több mint 16 000 ember kényszerült lakóhelyét elhagyni Burkina Fasóban.

Tiszteletadás és felhívás a hidzsára*

Ami az Iszlám Államot illeti Nyugat-Afrikában, a Jihad Analytics számítása szerint 2022 januárja és júniusa között 305 támadásért volt felelős. Ezzel a tartomány a legaktívabb Irak után, ahol 337 támadás történt. Áprilisig Nigéria volt a legaktívabb tartomány, összesen 162 támadással, 38 ponttal megelőzve Irakot.

„A dzsihadista csoport történetében először fordult elő, hogy Irak már nem az az ország, ahol az Iszlám Állam a legtöbb hadműveletet hajtja végre" - jegyezte meg Damien Ferré a Twitteren.

Az afrikai dzsihadisták ezen „fellépések" más tartományokban élő „testvéreik" elismerését váltották ki. „Lehetséges, hogy ennek következtében az EI külföldi támogatóinak száma megnő, akik megpróbálnak majd eljutni az afrikai tartományokba..." - jósolta. Erre már most is vannak felhívások.

Vincent Foucher, a Centre national de recherche scientifique (CNRS) kutatója felidézi ennek a témának a jelentőségét a katonai iszlámban. „Ez egy felhívás arra, hogy elszakadjunk a normális társadalomtól, hogy csatlakozzunk az igaz hívőkhöz" - magyarázza az Iszlám Állam tótszakaszának szakértője.

„Az Iszlám Állam új vezetői bizonyára felismerték, hogy az Irakról és Szíriáról való hivatalos hangsúlyeltolódás előnyös lenne a világméretű jelenlétére nézve" - fejtette ki Tomasz Rolbiecki, a Csád-tó térségével foglalkozó független elemző.

„Véleményem szerint ennek kettős célja van: egyrészt Afrikára összpontosítani, amely valódi potenciállal rendelkezik az EI fejlődése szempontjából, különösen azokon a területeken, ahol már aktív, másrészt enyhíteni a nyomást Szíriára, ahol a csoportot üldözik, és jobb napokra vár a visszarendeződéshez" - teszi hozzá Damien Ferré.

De kell-e, hogy ezeket a felhívásokat olyan hatás kövesse, mint 2015-ben, miután a líbiai Tripolitól 400 kilométerre keletre fekvő Szirtet a dzsihadista szervezet harmadik fővárosává emelték Moszul és Rakká után. „A fellendülések, ha lesznek is, főként regionálisak lesznek, és nem feltétlenül olyan nagyok" - mondja Vincent Foucher, aki mindazonáltal úgy véli, hogy "az EI afrikai franchise-ainak felemelkedése még mindig fáradságos".

*Az arab hijra szó jelentése többek között „távozás" vagy „migráció".

(Forrás: Journal de Bangui)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó