Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kiemelt biztonsági intézkedések mellett szerdán megkezdődik a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat pere a párizsi különleges esküdtszéken. Az eljárás várhatóan kilenc hónapig tart – írta az MTI.

A minden idők legvéresebb franciaországi terrortámadásában a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített. A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

A húsz vádlott között van a merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam is,

akit négy hónapi bujkálás után Belgiumban tartóztattak le 2016-ban, Párizsban tartják fogva. Jóllehet a vizsgálóbírók mintegy tíz alkalommal beidézték a börtönében teljesen elszigetelten tartott dzsihadistát, nem tett vallomást.

Rajta kívül további 13-an lesznek jelen, köztük feltételezett logisztikai szervezők, a terroristákat szállítók és közvetítők. A párizsi terrorelhárítási ügyészség a francia-belga terrorsejt több olyan feltételezett tagját is megvádolta, akiket a 2016. március 22-i brüsszeli merényletsorozat végrehajtásával is vádolnak. Tizenegyen előzetes letartóztatásban várják a pert, míg hárman szabadlábon, rendőri felügyelet alatt vannak. A további hat gyanúsított feltételezhetően már nincs életben, meghaltak az iszlamista harcokban Szíriában, illetve a nemzetközi koalíció erői célzott támadásokban megölték őket, de távollétükben őket is elítéli majd a párizsi esküdtszék.

A példátlan méretű pernek csaknem 1800 felperese van, túlélők, az áldozatok hozzátartozói, sebesültek, szemtanúk, őket 330 ügyvéd képviseli, de a 140 tárgyalási napra 58 országból több száz újságíró is akkreditációt kapott. A maratoni tárgyalássorozatot ugyan rögzítik az utókor számára, de ötven évre tikosítják.

A négy évig tartó nyomozásnak köszönhetően a francia rendőrségnek sikerült a támadássorozat teljes hátterét feltárnia. A terrorcsoport operációs vezetője a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud volt, akiről már 2015 nyarán tudták az európai titkosszolgálatok, hogy Szíriában képez ki európai dzsihadistákat arra, hogy európai nagyvárosokba hazatérve terrortámadásokat hajtsanak végre. A kontinens legkeresettebb dzsihadistája az úgynevezett teraszkommandó tagja volt a merényletsorozatban, s egyik társával elmenekült a támadást követően. November 18-án Párizs egyik északi elővárosában, Saint-Denis-ben egy bérelt lakásban megölték a francia különleges erők.

A terrorkommandó tagjait Szíriában képezték ki, két kivétellel francia és belga állampolgárok voltak, az Iszlám Állam 2015 nyarán a migrációs hullámmal a balkáni útvonalon küldte őket vissza Európába. Többségük bérelt gépkocsival utazott Magyarországról a brüsszeli búvóhelyre, ahonnan a támadást megelőző este indult el a csoport Párizsba.

A terroristák közül egyedül Salah Abdeslam nem járt Szíriában, nem is kapott harci kiképzést. A nyomozás arra világított rá, hogy ő volt a logisztikai szervező Európában, ő bérelte a gépkocsikat, a lakásokat és szállította a terroristákat. Az viszont még nem egyértelmű, hogyan és miért maradt életben. Kihallgatása csak 2022 elején várható, de szakértők arra számítanak, hogy nem fog vallomást tenni. Az ellene felhozott vádpontokban életfogytiglani börtönbüntetés vár rá, ahogy további 12 gyanúsítottra is.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó