Az idei francia bortermelés 29 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál.
A minisztérium számításai szerint az idei évre várt bortermelés 25 százalékkal marad el az elmúlt öt év átlagától.
A hektoliter 100 liternek, mintegy 133 standard borosüvegnek fel meg.
A minisztérium egy hónapja még több, 35,6 millió hektoliter bor termelésével számolt, amivel kapcsolatban akkor megjegyzete, hogy az kevesebb lenne a világháború óta legrosszabb, 2017. évinél is. Akkor az okok közé sorolta a minisztérium a tavaszi fagykárokat és a sok nyári csapadék miatt különösen párás időt, ami számos szőlőbetegség kiváltója. Szakértők szerint elsősorban a korai érésű fajták, így a merlot és a chardonnay károsodtak, a legnagyobb terméskiesés Burgundiában, a Rajna vidékén és a Loire folyó menti területeken lehet.
A francia mezőgazdasági minisztérium előző, augusztusi előrejelzése szerint a bortermelés 24-30 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál. (VG.hu)