Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Burkina Faso elrendelte a Radio France Internationale (RFI) "azonnali és további intézkedésig tartó" felfüggesztését, különösen azzal vádolva azt, hogy egy "terrorista vezetőnek" tulajdonított "megfélemlítő üzenetet" közvetített - jelentette be a burkinai kormány szóvivője.

Az ország azzal vádolja a rádióállomást, hogy egy terrorista vezetőnek tulajdonított megfélemlítő üzenetet közvetített.

 

Azzal, hogy az RFI továbbította ezt az üzenetet, "hozzájárul a terrorista csoportok kétségbeesett manőverezéséhez, hogy elrettentse a hazájuk védelmére mozgósított több ezer burkinabéit" - áll a szóvivő, Jean Emmanuel Ouedraogo által aláírt nyilatkozatban.

A hét elején az Iszlám és Muszlimok Támogatásáért Csoport (GSIM, az Al-Kaidához kötődik) egy videót sugárzott, amelyben egyik vezetője Burkina Fasóban azzal fenyegetőzött, hogy megtámadják azokat a falvakat, amelyeket a Haza Védelméért Önkéntesek (VDP), a hadsereg civil segédcsapatai védenek, amely három hét alatt 90 000 főt toborzott, hogy megbirkózzon a dzsihadista támadások újbóli megjelenésével.

 

Az RFI vezetősége

mélységesen sajnálja ezt a döntést, és tiltakozik a teljesen alaptalan vádak ellen, amelyek megkérdőjelezik munkájuk szakszerűségét

- áll a szombat esti közleményben.

"Az RFI műsorszolgáltatásának megszüntetéséről szóló döntést előzetes értesítés és a Burkina Faso Felsőbb Kommunikációs Tanácsa által az RFI műsorszolgáltatási szerződésében előírt eljárások végrehajtása nélkül hozták meg" - áll a közleményben.

Hozzátette, hogy a France Médias Monde csoport, amelyhez az RFI is tartozik, "minden lehetőséget meg fog vizsgálni az RFI műsorszolgáltatásának helyreállítására, és megismétli a tájékoztatás szabadsága és az újságírók szakmai munkája melletti szilárd elkötelezettségét". Az RFI vezetősége szerint a rádiót Burkina Fasóban hetente a lakosság több mint 40%-a és a véleményformálók több mint 70%-a hallgatja.

Burkina Faso nyolc hónapon belül két katonai puccs színhelye volt, és 2015 óta dzsihadista erőszak sújtja, a régióban a második ország, amely idén betiltotta az RFI-t, miután márciusban a szintén katonai puccsisták által irányított és dzsihadisták által sújtott Mali is betiltotta az RFI-t.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó