Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
© Gali Tibbon, AFP (archives) | Le ministre de la Défense israélien, Avigdor Lieberman, photographié en avril 2015.

Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter "a Dreyfus-per modern változatának" megszervezésével vádolja Franciaországot. 

A francia kormány 70 ország részvételével Közel-Kelet konferenciát szervez január 15-én Párizsban, melyre sem az izraelieket, sem a palesztinokat nem hívta meg.

A konferencia célja megerősíteni a nemzetközi közösség támogatását az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásában.

"Nincs szó békekonferenciáról, sokkal inkább egy Izrael állama elleni bíróságról" - állította az izraeli vezető pártjának küldöttgyűlésén. "Ez az [Alfred] Dreyfus-per modern változata Izraellel és a zsidó néppel a vádlottak padján" - mondta.

Alfred DreyfusA Dreyfus-ügy a francia hadsereg egykori kapitányának esete, akit 1894-ben egy ellentmondásos perben kémkedésért kényszermunkára ítéltek, majd 1906-ban rehabilitáltak. Az eset mélyen megosztotta a francia társadalmat és a mai napig a francia antiszemitizmus szimbóluma lett. A Dreyfus-ügyről itt írtunk bővebben. Ezzel kapcsolatban írta Émile Zola a J'accuse című cikket, amiről pedig itt írtunk.

Netanyahu előzetesen jelezte, hogy az izraeli-palesztin konfliktushoz való nemzetközi közeledést elutasítja és közölte, hogy csak a kétoldalú tárgyalásokra nyitott.

Netanyahu reakciója nem meglepő, hiszen Franciaország pénteken megszavazta azt az ENSZ-határozatot, amelyben felszólítják Izraelt, hogy "vessen véget a Palesztin területek gyarmatosításának". A szavazás után Izrael bekérette külügyminisztériumába a francia nagykövetasszonyt.

Avigdor Lieberman felhívta a francia zsidóságot, hogy mint  "egyetlen elfogadható válasz erre az összeesküvésre", költözzenek Izraelbe. Felidézte a zsidó célpontok elleni franciaországi támadásokat, az antiszemita megnyilvánulások számának növekedését, így fogalmazott: "Ha Önök zsidók akarnak maradni és azt akarják, hogy gyermekeik és unokáik is azok maradjanak, el kell hagyniuk Franciaországot és Izraelbe kell költözniük". "Ez nem az Önök országa, ez nem az Önök földje. Hagyják el Franciaországot és jöjjenek Izraelbe" - tette hozzá a miniszter, aki az AFP szerint a "gyarmatosítás lelkes partizánja" és maga is Ciszjordániában, az Izrael által 1967 óta elfoglalt területen egy "kolóniában" él.

2016-ban 5000 francia zsidó emigrált Izraelbe, ami 30 százalékos csökkenés az előző évhez képest. 2014-ben és 2015-ben volt a legjelentősebb zsidó emigrációs időszak, ekkor 7200, illetve 7800 fő hagyta el a Hexagont.

Így reagált a francia külügyi szóvivő az izraeli miniszter beszólására

Sajtótájékoztatón válaszolt újságírói kérdésekre a francia külügy (Quai d'Orsay) szóvivője:

Kíván reagálni az izraeli védelmi miniszter (Avigdor Lieberman) szavaira, aki a Franciaország által szervezett konferenciát tegnap a Dreyfus pernek minősítette és felhívta a francia zsidókat az ország elhagyására?

A közel-keleti béke csak a tolerancia, nyitottság és párbeszéd szellemére épülhet. Franciaország ebből a perspektívából tette meg kezdeményezését a közel-keleti békéért és folytatja erőfeszítéseit a január 15-i konferencia megszervezésében.

A külügyminiszterek januári konferenciája kapcsán:
1. Mi Franciaország hivatalos álláspontja a tárgyalásokkal kapcsolatban?
2. Mik a múlt heti ENSZ Biztonsági Tanácsbeli határozat visszhangjai? Vannak változások a javaslatokban?
3. Milyen határokon belül cselekszik Franciaország egy ilyen Izrael és a Palesztin Hatóság közötti megállapodást szorgalmazó konferencián, figyelembe véve, hogy Franciaország megszavazta a javaslatot az ENSZ-ben, ami nagyon nem tetszett Izraelnek? Hozzátéve ehhez Trump úr megválasztását és amerika politikája megváltozásának lehetőségét a témában, valamint a 2017 májusi francia választásokat: helyénvaló-e egy ilyen konferencia?

Ahogyan Jean-Marc Ayrault külügy- és nemzetközi fejlődésért felelős miniszter december 22-én bejelentette, Franciaország január 15-én konferenciát szervez a közel-keleti békéért zajó kezdeményezéseinek keretében.

Ez a konferencia a június 3-i külügyminiszterek találkozójának következménye, mely a nemzetközi közösség mozgósításának megújítását célozta a közel-keleti béke érdekében. A konferencia célja megismételni a nemzetközi közösség támogatását ahhoz, hogy a két egymás melletti ország békében és biztonságban éljen, és megkönnyítse a tárgyalások újrakezdését. A konferencia miniszteri szinten fog zajlani, a június 3-ainál szélesebb körben: 70 állam és szervezet meghívásával.

A január 15-i találkozó alkalmat ad a résztvevőknek, hogy az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalások újrakezdését ösztönző globális csomagot mutassanak fel.

Ahogy azt Jean-Marc Ayrault ismételte, Franciaország a nemzetközi közösség támogatását szeretné megmutatni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a január 15-i konferecia végére.

Kizárólag a két állam közötti megegyezés alapozhat meg egy igazsgágos és tartós, Izrael biztonságát garantáló békét, amit a biztonsági tanács is megerősített a 2334-es határozat december 23-i, csaknem egyhangú elfogadásával. Az izraelieknek és palesztinoknak ennek kapcsán tartózkodniuk kell minden gyanakvástól.

(AFP / France24 / Franciaország Konzulátusa, Jeruzsálem / francianyelv.hu)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó