Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az Emberi Jogi Tanács 49. ülésszakának munkája keretében nemzetközi konferenciára került sor Genfben a szaharai gyermekek tindoufi menekülttáborokban történő toborzásával kapcsolatban.

A konferencián részt vettek:

  • Dianko Lamine: tanácsadó és az „Afrika Kultúra” civil szervezet elnöke, moderátor.
  • Abubekrine Mohamed Yehdih: a gyermekek jogaival és jólétével foglalkozó afrikai szakértői bizottság (ACERWC) tagja.
  • Aïcha Duihi: az OSPDH elnöke
  • Abdelouahab Gain: kutató és az Africa Watch elnöke
  • Moulay Lahsen Naji: a "CIDH" elnöke
  • Mohamed Ahmed Gain: egyetemi tanár és az "AIPECT" elnöke.
  • Hammada Labaihi: az LSDDH elnöke.

Aicha Duihi asszony beszédében rámutatott, hogy az algériai Polisario által a gyermekek háborúkba való besorozása általában véve az emberek elleni bűncselekmény. Ez a gyakorlat ellentétes a főképviselő elveivel és a gyermekek jogairól szóló egyezmény követelményeivel, amely a szabadság, egyenlőség és tolerancia elveire és értékeire való nevelést írja elő oly módon, hogy az a gyermek személyiségének megszilárdítását célozza.

Kifejtette, hogy a gyermekkatonák jelensége a tindoufi táborokban veszélyt jelent az egész észak-afrikai régióra. Ezeket a gyerekeket könnyen beszervezhetik a Száhel-övezetben működő terrorista szervezetek. Beszéde végén Aicha Duihi asszony felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fogadjon el komoly intézkedéseket a jelenség kezelésére.

Moulay Lahcen Naji beszédében hangsúlyozta, hogy a gyermekkatonák témájával foglalkozó konferencia megszervezése egy összetett és különösen megható témára összpontosít, mivel ez a jelenség a gyermekek jogait érinti.

Hangsúlyozta, hogy az afrikai, és különösen az észak-afrikai háborús helyzetek kedveznek annak a jelenségnek, hogy a Polisario fegyveres milíciái az algériai földön lévő tindoufi táborokban gyermekeket tobooznak. Naji úr szerint ez a gyermek és általában az emberi jogok súlyos megsértése. Felkérte az Afrikai Uniót (AU) és az AU Béke- és Biztonsági Tanácsát, hogy vállaljon felelősséget a gyermekek Polisario általi toborzásának jelenségével kapcsolatban, amely a gyermekek jogairól szóló valamennyi ENSZ-határozat súlyos megsértését jelenti.

Abdelaouahab Gain Brahim hangsúlyozta, hogy a gyermekkatonák kérdése a tindoufi táborokban mindannyiunkat, mint civil társadalmat érint, mivel ez a gyermekjogok súlyos megsértése, amelyre az ENSZ gyermekjogi mechanizmusai hivatkoznak.

Kifejtette, hogy

Algéria, a tindoufi táborok befogadó országa nem demokratikus ország, amelyet olyan tábornokok irányítanak, akik nem ismerik el a gyermekek jogainak védelmére vonatkozó ENSZ-elveket és -egyezményeket,

és 2012 óta soha nem nyújtott be jelentést a gyermekek védelméről a saját területén. Felkérte a civil társadalmat és a nemzetközi közösséget, hogy dolgozzanak azon, hogy megerősítsék a gyermekek helyzetének nyomon követését a világban és különösen a tindoufi táborokban.

Said Achmir hangsúlyozta, hogy a Polisario Front már évtizedekkel ezelőtt elkezdte a gyermekek indoktrinálását és háborúkba való bevonását egy előre kidolgozott képzési program elfogadásával. Ezzel kapcsolatban idézte a "Tribuna Libre" című spanyol újság 2020-ban megjelent jelentését a tindoufi táborokban lévő gyermekkatonákról és a katonai kiképzésről, amelynek Kubában alávetik őket. 

Hamada Labbihi felszólalásában kijelentette, hogy úgy fog beszélni, mint aki hosszú ideig élt a tindoufi táborokban. Elmondta, hogy 9 éves korában Kubába küldték, ahol átnevelték és fegyverek viselésére és kezelésére kényszerítették.
Kijelentette, hogy a gyermek sorsa minden fegyveres milíciában ugyanaz. Ezt mindenféle indoktrináció és visszaélés jellemzi, hozzátéve, hogy a Polisario harcosainak mintegy 20 százaléka 16 év alatti.

Labbihi hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség nem ismeri el a Polisariót, ezért a tindoufi táborokban a gyermekek által elszenvedett indoktrinációért és gyakorlatokért minden felelősség Algériát terheli. 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó