Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A történelmi jelentőségű relikviát a Puy du Fou alapítvány Londonban, egy árverésen vásárolta 297 ezer 600 fontért (128,14 millió forint), melyet magánadományozók pénzéből gyűjtöttek össze.

A gyűrűről azt tartják, hogy azt Jeanne d'Arc a szüleitől kapta. Később ezt megérintve jelent meg előtte Szent Katalin egy látomásban. Az ékszer hazajutásáig többször is gazdát cserélt: egyes történelmi feljegyzések szerint az 1431 május 29-én, Jeanne d'Arc kivégzése előestéjén Henry Beaufort bíboros tulajdonába került. Családja ezután 500 éven át birtokolta, mígnem Lady Ottoline Morrell 1914 körül egyszerűen átadta Augustus John festőművésznek. 

{youtube}

{/youtube}

A gyűrű utolsó ismert magántulajdonosa egy essexi férfi, Robert Hasson lett, akinek apja egy aukción 175 fontért (75 ezer forint) jutott hozzá a gyűrűhöz, anélkül, hogy tudta volna milyen érték kerül a birtokába. Most az ékszert, amelybe a Jézus és Mária szavakat valamint három keresztet véstek, a Puy du Fou alapítvány tervei szerint saját fenntartású történelmi témaparkjában helyezi el és állítja majd ki.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó