Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia külügyminiszter, Michèle Alliot-Marie konvoját palesztin tüntetők megpróbálták feltartóztatni  az erezi határátkelőnél Gáza felé.

A tüntetők, akiknek elítélt rokonait izraeli börtönökben tartják fogva, a francia küldöttség autóira ugráltak rá, valamint keresztbe feküdtek az úton. A több tucat tüntető azt kifogásolta, hogy a francia politikus csütörtökön támogatását fejezte ki a 2006-ban elrabolt, és fogvatartott izraeli katona, Gilad Salit felé.

Alliot-Marie korábban találkozott a katona szüleivel és ezt követően arra kérte a Hamászt, hogy engedje meg a Vöröskereszt számára a katona meglátogatását.{nomultithumb}

Balra a francia külügyminiszter, jobbra az elrabolt izraeli katona, Gilad Salit szülei

A Hamász értesülve a határátkelőnél történt incidensről, hamar feloszlatta a tömeget, és beengedte a francia küldöttséget. A tömeg azonban ezt követően Alliot-Marie látogatásának első helyszíne előtt, a Gázában lévő ENSZ irodánál gyülekezett, ahonnan követte a küldöttség útját, és tojásokkal dobálta a diplomaták autóit.

Az iszlamista szervezet szóvivője szerint „Alliot-Marie megjegyzései totálisan elfogultak Izraellel szemben, és teljesen figyelmen kívül hagyják az izraeli börtönökben fogvatartott palesztinokat.” A Hamász szerint „ők az igazi hadifoglyok.”

A francia külügyminiszter csütörtökön találkozott Simon Peresz izraeli elnökkel, akinek elmondta, hogy látogatásának a célja a Franciaország és Izrael közötti barátság további erősítése, valamint újabb együttműködési területek egyeztetése. (atv/jpost)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó