Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Párizsban kilencedik alkalommal rendezték meg a meleg büszkeség felvonulást. Az azonos neműek házassághoz és örökbefogadáshoz való jogát követelő karneváli hangulatú tüntetésen a rendőrség szerint több tízezren, a szervezők szerint 800 ezren vettek részt.

A menetet a szivárvány színeibe öltözött Gay Motorosok Klubjának tagjai és vezető politikusok nyitották meg. Az őket követő mintegy nyolcvan kamionon valamennyi baloldali ellenzéki párt és szakszervezet, valamint a keresztény, illetve a zsidó homoszexuálisok egyesülete is képviseltette magát. A meleg rendőrök kamionjáról a nyári kánikulában vízi pisztolyokkal locsolták a tömeget, és óvszereket dobáltak az emberek közé. A felvonulás a Bastille téren ért véget, ahol nagyszabású techno-koncert zajlott.

Az esemény kisebb incidenssel kezdődött, ugyanis a szervezők nem engedték az egyik kormánypárti képviselőt a menet élén vonuló politikusok közé. Thierry Coudert értetlenségének adott hangot a döntés miatt, hiszen a kormánypárton belül ő maga a homoszexuálisok házassághoz és örökbefogadáshoz való jogáért harcol. Vincent Loiseau, a melegfelvonulásban résztvevő hatvan egyesületet tömörítő szervezet szóvivője a kizárást azzal indokolta, hogy a menet élén csak azon pártok képviselői vonulhatnak, amelyek magukénak vallják a szervezők követeléseit.

A franciák 65 százaléka támogatja a homoszexuálisok házasságának engedélyezését és 57 százalékuk az örökbefogadást is lehetővé tenné.

Az idei tüntetés jelszava az volt, hogy Elég az erőszakból, a diszkriminációból! Szabadság, egyenlőség, mindenhol és mindig! Ennek kapcsán Vincent Loiseau elmondta, hogy jogegyenlőséget követelnek az azonos neműeknek az örökbefogadás és a házasság területén. Emlékeztetett arra, hogy a felmérések szerint a franciák 65 százaléka támogatja a homoszexuálisok házasságának engedélyezését és 57 százalékuk az örökbefogadást is lehetővé tenné az egynemű pároknak.

Ezen követeléseket valamennyi francia ellenzéki párt is támogatja, a jobboldal azonban megosztott a kérdésben, és a szóvivő szerint a kormánypárton belüli konzervatívabb szárny miatt nem történik előrelépés a jogegyenlőség terén. Loiseau ugyanakkor elismerte, hogy a homofóbia ellen az elmúlt években nagyon sokat tett a jobboldali kormány.

A homofóbia ellen az elmúlt években nagyon sokat tett a jobboldali kormány.

Az AIDS áldozataira a tömeg háromperces néma csenddel emlékezett. A legfeltűnőbb viseletben vonuló transzvesztiták mellett egyéként nagyon sok heteroszexuális francia, sőt családok is részt vettek a menetben. Többen közülük úgy nyilatkoztak a francia tömegtájékoztatási eszközökben, hogy azért jöttek el, mert évek óta a melegfelvonulás az egyik legjobb hangulatú tömegrendezvény Párizsban.

Több multinacionális cég külön marketingakcióval készült: a Renault és a Daihatsu autógyártók a felvonuláson mutatták be legújabb modelljüket, az utóbbi "a mássághoz való jog" szlogenjével.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó