Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Megegyezett Washingtonban az amerikai és a francia külügyminiszter: az Egyesült Államok és Franciaország a továbbiakban is együtt munkálkodik az afganisztáni nemzetközi katonai szerepvállalás megvalósításán.{nomultithumb}

Hillary Clinton részvétét fejezte ki Alain Juppével tartott sajtóértekezletén amiatt, hogy egy afgán katona négy francia katonát ölt meg pénteken. Az ügy miatt Párizs fontolóra vette, hogy idő előtt hazahívja csapatait a közép-keleti országból. A két tárcavezető azonban megegyezett abban, hogy mindkét ország az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőben (ISAF) résztvevő partnereivel folytatja küldetését.

Franciaország jelenleg 3600 katonát állomásoztat Afganisztánban (négyszázat már októberben kivontak), ahol a 130 ezer fős NATO-kontingens kétharmadát az Egyesült Államok adja. A franciák jelentős szerepet vállalnak az afgán hadsereg kiképzésben, amelynek a NATO-erők 2014-re tervezett teljes kivonása után kell átvennie az ország ellenőrzését. A pénteken megölt áldozatokkal 82-re emelkedett az Afganisztánban elesett francia katonák száma azóta, hogy a nemzetközi erők 2001 végén megkezdték hadműveleteiket az országban.

Gérard Longuet védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a francia katonák afganisztáni szerepe változatlan marad, egy stabil (fegyveres) erőt kell létrehozniuk az ázsiai országban. A pénteki támadásról szólva kijelentette, hogy a tettes egy tálib volt, aki már jó ideje beszivárgott az afgán hadsereg soraiba.

Gérard Longuet, arrivé samedi matin à Kaboul, s'est recueilli devant le cercueil des soldats tués vendredi. Crédits photo : JOEL SAGET/AFP

A francia védelmi miniszter vasárnap az afgán elnökkel, annak védelmi és belügyminiszterével, valamint az ISAF parancsnokával, John Allen tábornokkal és Olivier Bavinchove vezérkari főnökkel folytat megbeszélést. Térgyalásait követően számol be Nicolas Sarkozy elnöknek arról, hogy mennyire megbízható garanciákat kapott tárgyaló partnereitől a francia katonák védelmére. Az elnök még pénteken leszögezte: ha a francia kontingens biztonsági körülményei nem lesznek elégségesek, felvetődik a kérdés a csapatok idő előtti kivonásáról.

A franciák afganisztáni jelenlétébe enged betekintést a látványban és izgalomban nem szűkölködő Forces Spéciales című mozi:

{flvremote width="560" height="380"}http://h.fr.mediaplayer.allocine.fr/nmedia/18/83/26/25/19253133_fa1__m_001.flv{/flvremote}

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó