Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Veszélyben van a szólásszabadság Franciaországban, állítják kormánypárti képviselők azt követően, hogy a párizsi büntetőbíróság rasszistának találta Eric Zemmour újságíró egy tévében tett kijelentését és 2000 eurós, mai árfolyamon több mint félmillió forintos pénzbüntetésre ítélte.

Ha nincs kedved olvasni, az Inforádió tudósítója, S. Ráduly János riportját meg is hallgathatod:

A perköltségekkel együtt az újságírónak közel tízezer eurót kell leszurkolnia. A Le Figaronál, az RTL rádiónál, illetve a France 2 tévécsatornánál dolgozó, saját megfogalmazása szerint a "politikai korrektség" ellen küzdő Eric Zemmour publicista tavaly márciusban a Canal+ tévécsatornán érthetőnek nevezte, hogy a rendőrség fokozottabban ellenőrzi a külföldi származású fiatalokat, véleménye szerint ugyanis a legtöbb kábítószerkereskedő arab és afrikai bevándoroltak közül kerül ki.

Egy másik tévécsatornán később azt mondta, hogy a munkáltatóknak joguk van elutasítani az arab vagy afrikai származású jelentkezők alkalmazását. Az inkriminált kijelentések miatt az újságírót baloldali, a rasszizmus ellen küzdő szervezetek beperelték. A bíróság - a néhány napja meghozott ítéletében - a munkáltatók jogára vonatkozó véleményét "diszkriminációra való uszításként" értelmezte és ezért szabta ki a büntetést.

Zemmour: "La plupart des trafiquants sont noirs et arabes !'

A döntés nagy felzúdulást váltott ki kormánypárti körökben, a közlekedési államtitkár például azt mondta, hogy fel van háborodva az ítélet miatt, és úgy vélte, a rasszizmusellenes küzdelemre "szakosodott" szervezetek nem akarnak nyílt, lojális vitát folytatni a franciákat foglalkoztató kérdésekről, például a bevándorlásról vagy az iszlamista veszélyről, és az ezzel kapcsolatos megnyilvánulásokat feljelentésekkel és baloldali moralizálással akarják ellehetetleníteni.

Egy harminc kormánypárti képviselőből álló, a szabad véleménynyilvánítást védelmező csoport ennél is tovább ment, az ügy kapcsán kiadott közleményében az ítéletet "totalitárius veszélynek" nevezik, a rasszizmus ellen küzdő egyesületeket pedig azzal vádolják, hogy a politikai korrektség jegyében valójában meg akarják szüntetni a szólásszabadságot.

Zemmour a témában a France5-ben:

A honatyák szerint törvénymódosításra van szükség az ilyen jellegű bírósági "túlkapások" megakadályozására. A politikusok Zemmour elhallgattatása mellett azt is kifogásolják, hogy a Franciaország és a franciák ellen nyíltan uszító és gyűlöletet keltő, vagy éppen a rendőrök meggyilkolására buzdító rapénekeseket a bíróságok nem ítélik el, mert műveiket rendre "kulturális alkotásoknak" tekintik.

Az újságírót bíróság elé citáló rasszizmus ellenes szervezetek, valamint a kommunista párt mindeközben örömmel üdvözölte a bírósági ítéletet, mondván: a szólásszabadság határát azok a törvények határozzák meg, amelyek megvédik az egyéneket és az együttélést biztosítják.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó