Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A napokban kezdődött Geert Wilders, az Európa iszlamizálódásának veszélyeiről szóló Fitna című film alkotójának pere.

Egyes vélemények szerint nem csupán egy ember peréről van szó, hanem a véleménynyilvánítás szabadságáról - lehetséges, hogy az európai civilizáció jövője forog kockán. Wildersnek nem volt túl jó sajtója a humanista, naiv, alvó Európában.

Talán e sorok olvasói is hallottak már a filmről, de vajon látták már? Nézd meg a filmet és alakítsd ki a saját véleményedet!

A francianyelv.hu partneroldala, a bivouac-id.com jóvoltából franciául is megnézhető ez a nagy vihart kavart 15 perces film. Nézd meg online: vigyázat, sokkoló képsorok!

 


 


Vagy letölthető innen jó minőségben. A magyar feliratos változatot ITT találod.

Ki ez a Wilders?
A 46 éves Wilders, a PVV (Párt a Szabadságért) alapítója és vezetője azon Európaiak egyik páratlan vezetője, akik meg szeretnék őrizni a történelmi örökségüket. Ebben különbözik ő és a PVV a legtöbb európai nacionalista és bevándorlás ellenes párttól.

A PVV egy libertariánus és konzervatív párt, és nincsenek neofasiszta, nativista, összeesküvés-elmélet hívő, antiszemita vagy más extém gyökerei. Jellemző erre a fajta mérsékekeltségre Wilders régóta fennálló vonzalma Izrael iránt. Két évet töltött Izraelben, több tucat látogatást tett ott, és szorgalmazta a holland külképviselet áthelyezését Jeruzsálembe.

Wilders egy karizmatikus, eszes, elvekkel rendelkező, kiemelkedő vezető, aki gyorsan a legdinamikusabb politikai erővé vált Hollandiában. Bár minden témáról van véleménye, az iszlám, és a muszlimok tartoznak a fő témái közé. Túllép a holland politikusok biztosra menő hozzáállásán, és Mohamedet ördögnek nevezi, követeli a muszlimoktól, hogy „tépjék ki a Korán felét, ha Hollandiában akarnak maradni.” Még szélesebb körben, magát az iszlámot látja problémának, nem csupán annak egy rosszindulatú verzióját, amit iszlamizmusnak neveznek.

Sarkozy kijelentette: minden eszközzel támogatni fogja Hollandiát, amennyiben a Fitna miatt muzulmán megtorlás érné az országot.

Wilders 2007 novemberében ezt írta a filmről: "A filmmel az a célom, hogy bemutassam: a Korán nem egy ósdi, poros könyv, hanem a világ nagy részén, benne Európában és Hollandiában, az intoleranciára, a gyilkosságra és a terrorra fölbujtó írásmű. Remélem, hogy sokak szemét ki fogja nyitni."

A nyugati vezetők részéről is többségében ellenvéleményeket váltott ki a film. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatában elítélte az alkotást, mondván, hogy sértően iszlámellenes, és támogatását fejezte ki a holland kormány azon törekvése mellett, hogy megakadályozzák a film vetítését. Az Európai Unió soros elnöke szintén felszólalt a film ellen, mivel álláspontja szerint „semmilyen más célt nem szolgál, mint hogy gyűlöletet keltsen”. Az unió külügyminiszterei is elítélték a holland politikus filmjét. Nicolas Sarkozy francia elnök azonban hivatalosan kijelentette, hogy országa minden lehetséges eszközzel támogatni fogja Hollandiát, amennyiben a Fitna bemutatása miatt megtorlás érné az országot a muzulmánok részéről.

Érdekel Wilders bírósági beszéde? Olvasd el itt!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó