Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia nyelv védelme érdekében találkozott pénteken Jean-Pierre Raffarin, volt francia miniszterelnök az ENSZ főtitkárával, arra figyelmeztetve Ban Ki Munt, hogy a nemzetközi szervezet egyik munkanyelveként használt francia az utóbbi időben háttérbe szorult az angollal szemben.

Jean-Pierre RaffarinRaffarin, akit Nicolas Sarkozy francia államfő korábban a "frankofónia nagykövetének" nevezett, New York-i sajtótájékoztatóján kijelentette: "a francia az ENSZ egyik hivatalos nyelve, és egyike a két munkanyelvének, noha ez nem minden esetben egyértelmű".

Az ENSZ-nek hat hivatalos nyelve van - az angol, az arab, a kínai, a francia, az orosz és a spanyol -, ám mindössze két munkanyelve, az angol és a francia. Ezek közül azonban jellemzően az angolt használják a gyakorlatban.

A volt francia kormányfő szerint ráadásul egyes francia diplomaták engednek "az angol nyelvű újságírók nyomásának", és anyanyelvük helyett gyakran angolul adnak ki közleményeket az ENSZ-ben.

A politikus elmondása szerint egyébként az ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélése is francia nyelven zajlott, és Ban Ki Mun támogatta azt a kérését, hogy "egyes stratégiai beszédeket" francia nyelven mondjon el a jövőben.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó