Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A francia légierő egyik Awacs gépeAz Egyesült Államok, az észak-atlanti szövetség vezető ereje elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy Franciaország két kulcsfontosságú katonai posztot kapjon, ha visszatér a NATO katonai szervezetének teljes értékű tagjai közé - mondták pénteken Brüsszelben NATO-diplomaták.

Eszerint a franciák tölthetnék be a lisszaboni regionális parancsnoki tisztséget, valamint az Egyesült Államokban, a norfolki parancsnokságon a katonai szervezet átalakításáért felelős parancsnoki posztot.

Charles de Gaulle francia elnök 1966-ban vonta ki országát a NATO katonai szervezetéből.

Charles de Gaulle francia elnök 1966-ban vonta ki országát a NATO katonai szervezetéből, és ennek nyomán távozott Belgiumba a NATO főhadiszállása is. Nicolas Sarkozy francia államfő többször jelezte, hogy Párizs vissza kíván térni a NATO katonai szervezetének teljes jogú tagjai közé, ám e reintegrálódás pontos módját és időpontját hivatalosan még nem jelentette be.

Széles körben elterjedt vélekedés szerint erre jó alkalmat kínálhat a NATO április 3-ikán és 4-ikén tartandó csúcstalálkozója. Idén ünneplik az észak-atlanti szervezet megalakításának 60. évfordulóját. Ebben az évben a tavaszi NATO-csúcstalálkozót olyan helyen tartják, amely élő jelképe a világháború utáni évtizedek egyik legfontosabb nyugat-európai fejleményének, a francia-német megbékélésnek.

Az elzászi, franciaországi Strasbourg lesz a csúcs helyszíne, de az első estén a munkavacsorát a néhány tucat kilométerrel odébb fekvő németországi Baden-Badenben tartják, valamint lesz a csúcshoz kötődő esemény a Rajna német partján, Strasbourggal átellenben fekvő német kisvárosban, Kehlben is.

Azt a feltételezést, hogy Franciaország ezen a csúcstalálkozón térhet vissza a katonai szervezet kebelébe, erősíti az a minapi hír is, hogy a francia-német katonai együttműködés jegyében, Strasbourg közelében hamarosan egy vegyes dandár német zászlóalja állomásozhat.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó