Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kína bejelentette, hogy megközelítőleg 300 milliárd dollárnak megfelelő összeget fog befektetni egy TGV hálózat kialakításához.

A miniszterelnök reméli, hogy a 13 000 kilométernyi vonal az elkövetkező három évben készen lesz. Franciaországgal összehasonlítva ez nem kifejezetten reális állítás, mivel a francia Alstom cég az 1980-as években kezdte el a TGV hálózat kiépítését, ami jelenleg 2000 kilométert tesz ki.

Az első útvonalat Peking-Shanghai közé tervezik, aminek munkálatait 2010-ben fogják elkezdeni. A vonatok az 1300 kilométeres távot a mostani tizenkét óra helyett öt óra alatt fogják megtenni előreláthatólag.

A következő terv egy Canton és Hongkong közötti vonal kiépítése lesz a továbbiakban. Immáron Kína a negyedik a világon, ahol kiépítik a TGV gyorsvonat hálózatot, olyan országok mellett, mint Japán, Németország és persze Franciaország.

(Fordítás: Fábián Laura, francianyelv.hu)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó