Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Holttesteket és egy túlélőt találtak és emeltek ki a mentőalakulatok kedden annak a jemeni utasszállítógépnek a roncsai közül, amely hajnalban zuhant le rossz időjárási körülmények között a Comore-szigetek közelében - közölte a jemeni polgári légiforgalmi hatóság egyik tisztségviselője.


A Comore-szigetek fővárosától, Moronitól 16-17 tengeri mérföldre holttesteket láttak a víz felszínén, valamint hatalmas olajfoltot. A térségben rosszak voltak az időjárási viszonyok, a szél sebessége meghaladta az óránkénti száztíz kilométeres sebességet, és háborgott a tenger. Feltehetően ezek a körülmények vezettek ahhoz, hogy a repülőgép eltűnt a radar képernyőjéről.

Nicolas Sarkozy francia államfő parancsot adott a hadseregnek, hogy a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni szigetről, Mayotte-ról, illetve Réunionról nyújtson segítséget a mentési munkálatokhoz. Ennek megfelelően két hadihajót és egy Transall típusú katonai szállítógépet vezényeltek a baleset körzetébe, s a helyszínre küldik a BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozóiroda egy csoportját is.

Dominique Bussereau, a francia közlekedési minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a francia hatóságok megfigyelés alatt tartották a Yemenia jemeni légitársaságot, és a szóban forgó repülőgépnél korábban sok hibát észleltek. Az Airbus A310 típusú gép 2007-ben Franciaországban volt felülvizsgálaton, és azóta a gép nem tért vissza újabb vizsgálatra. A Yemenia nem volt rajta ugyan az Európai Unió által összeállított, biztonsági szempontból veszélyesnek tartott légitársaságokat felsoroló feketelistán, de a francia hatóságok szigorúbban ellenőrizték annak gépeit. A gépen hatvanhat francia állampolgár volt.

A Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni szigetről, Mayotte-ról, illetve Réunionról nyújtanak segítséget a mentési munkálatokhoz.

A Yemenia légitársaság egyik Airbus A310 típusú repülője járt szerencsétlenül. A légitársaság közlése szerint 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott a repülőgépen, franciák és nagyobb részt az egykori francia gyarmat Comore-szigetek állampolgárai voltak. Párizsból érkeztek és Jemen fővárosában, Szanaában szálltak át a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba induló jemeni járatra. (A Comore-szigetek a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől ugyancsak hasonló távolságra keletre fekszenek.)

Nadhoim alelnök elmondta, hogy a katasztrófa kedden a kora hajnali órákban történt. Szanaában azt közölték, hogy leszállás előtt 15 perccel zuhant le az Airbus. A pontos helyszín még nem ismeretes, de a fő szigeten fekvő Mitsamiouli városban mozgósították a kórházat. A helyi rendőrség névtelenül nyilatkozó alkalmazottja hozzátette, hogy az országnak nincsenek tengeri mentőalakulatai.

A párizsi Roissy repülőtér információi szerint a szerencsétlenül járt gép hétfőn 8 óra 55 perckor (06H55GMT) szállt fel a Roissyról, majd Marseille és Szanaa érintésével kedden hajnali 1 órakor (hétfő 23H00 GMT) kellett volna megérkeznie Moroniba. Párizsban is Airbusról beszéltek, de nem 310-esről, hanem A330-200-asról.

Frissítés 2009. július 2. 18:00: Szemtanú: „Láttam, amint a feleségemmel lezuhan az Airbus”

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó