Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Magyarországon működtették azt a szervert, amelyről többek közt a francia adóhivatal nevében küldött elektronikus üzenetekkel csalták ki ismeretlenek francia állampolgárok banki adatait - írta a Le Figaro.

A sértetteket arról értesítettek az e-mailekben, hogy egy adott időszakban kevesebb családi pótlékot kaptak annál, mint amennyire jogosultak, illetve nagyobb összeget fizettek be az adóhivatalnak, mint amekkora az adókötelezettségük. A címezetteknek ezért azt javasolták, hogy kattintsanak az e-mailben megadott linkre, majd a felugró weblapon adják meg azt a bankkártya-számot, amelyre az illetékes hivatal átutalhatja tartozását.

Ez az első eset, hogy egy internetes honlap egy állami hivatal weblapjának láttatja magát, és így próbál meg bizonyos személyes adatokat illetéktelenül megszerezni.

Akik ezt megtették, azoknak a kommunikációs és informatikai technológiához köthető bűnözés elleni küzdelem központi irodája, az OCLCTIC azt tanácsolja, hogy az elkövetkező napokban ellenőrizzék bankszámlájukat, mert megvan annak a kockázata, hogy valaki több ezer eurót emelt le onnan.

Az illetékes francia hivatalban kedden kezdődött a nyomozás. Az azt vezető Christian Aghroum a lapnak elmondta: az úgynevezett adathalászatra Franciaországban eddig inkább csak szerencsejáték, közvélemény-kutató vagy banki oldalakat használtak. Ez az első eset, hogy egy internetes honlap egy állami hivatal weblapjának láttatja magát, és így próbál meg bizonyos személyes adatokat illetéktelenül megszerezni.

A családtámogatási és adóhivatal nevében írt üzenetek is ugyanarról a magyarországi szerverről érkeztek, amelyet már blokkoltak, de a panaszok bejelentése és összesítése még folyamatban van. Az internetes csalók azonosítása a nemzetközi eljárás miatt a lap szerint több hétig is eltarthat.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó