Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Megjelentek a jövõ évi felsõoktatási felvételi tájékoztatók. A továbbtanulni szándékozók több mint 3200 képzési forma közül választhatnak majd. A jelentkezés szabályaiban nincs változás.

Az idén, most elsõ alkalommal külön kötetben jelentek meg a szeptemberben induló alap- és a mesterképzések, valamint a továbbképzések. A mesterképzéseket taglaló kötetben nemcsak az szerepel, hogy melyik intézmény hová hány hallgatót vesz fel, hanem a felvételi követelmények is olvashatók.

Kerekes Gábor, az Educatio Kht. ügyvezetõje közölte, hogy összesen 1671 alapképzés és 1030 mesterképzés indul majd 2009-ben. Államilag támogatott képzési forma alapképzésben 1399, mesterképzésben 889 lesz.

A bekerüléshez szükséges minimális pontszám sem változik most még, csak 2010-tõl emelkedik 200 pontra a mostani 160-ról.

A jelentkezési szabályokban nincs változás, a felvételi eljárás díja továbbra is 9 ezer forint lesz, ezért az összegért három helyre lehet kérelmet benyújtani, közölte Manherz Károly felsõoktatási szakállamtitkár. Minden további jelentkezés 2 ezer forint. A hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetûek kedvezményben részesülhetnek. A felvételi lappal benyújtott kérelem alapján elõbbiek 4500, az utóbbiak 9000 forintos kedvezményt kaphatnak.

Marad a 400+80 pontos rendszer is, amely az államtitkár közlése szerint beváltotta a hozzá fûzött reményeket. A bekerüléshez szükséges minimális pontszám sem változik most még, csak 2010-tõl emelkedik 200 pontra a mostani 160-ról.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: a jövõ szeptemberben induló képzésekre 2009. február 16. a jelentkezési határidõ (mivel a megszokott február 15. vasárnapra esik).

Jelentkezni lehet papíron és elektronikus úton is, az e-felvételizõk már csekken is befizethetik az eljárás díját. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentkezés aláírás nélkül érvénytelen. Új határidõként lép be 2009. június 3., a diákoknak eddig kell beküldeniük a már rendelkezésükre álló dokumentumokat a felvételihez, így például a középiskolai bizonyítványt vagy a versenyeredményekrõl szóló igazolást. Az érettségi, a nyelvvizsga és a felsõfokú végzettség dokumentumait 2009. július 9-ig kell benyújtani.

Államilag támogatott képzésre 56 ezer, mesterképzésre 21 700 hallgatót vesznek fel a következõ tanévben. A felvételi ponthatárokat 2009. július 23-án határozzák meg.

Manherz Károly arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal a diákokkal, akik nem tudnak továbblépni mesterképzésre, elmondta: nem látják, hogy helyhiány miatt túl kellene majd lépni a 21 700-as keretszámot. Közölte: a diplomás munkanélküliség mutatója 2,6 és 4 százalék közötti, tehát "még mindig jól állunk".

A Budapesti Gazdasági Fõiskola felvetésére, amely a korábban felvételt nyert, de be nem iratkozott hallgatók miatti üres helyek pótlására irányul, az mondta: a be nem iratkozott hallgatókat kötelezni nem lehet a beiratkozásra, ez alkotmányossági aggályokat vetne fel. Az intézménynek ugyanakkor joga van arra, hogy költségtérítéses hallgatókat soroljon át az így esetleg felszabaduló helyekre.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó