Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Cassez és barátja, Israel Vallarta. LebuktakFeszült légkör uralkodott a francia elnök mexikói látogatásán. Nicolas Sarkozy kérte a latin-amerikai országban raboskodó honfitársa, Florence Cassez kiadatását. A fiatal nőt emberrablásért 60 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Feszült légkört teremtett a francia elnök mexikói látogatásán a hatvan év börtönbüntetésre ítélt Florence Cassez esete. Honfitársa ügyét még a szenátusban – igaz túlnyomórészt burkoltan – is előhozta Sarkozy. A hangulaton csak felesége Carla Bruni bája enyhített, aki kedvességével nagy sikert aratott a mexikói politikusok között.

Florence Cassez-t 2005 decemberében 96 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték emberrablásért. A szankciót azóta 60 évre csökkentették. Cassezt barátjával a "Zodiákusok" banda egyik tagjával Israel Vallarta-val együtt kapták el a helyi hatóságok, miután három fogvatartottat - köztük egy 11 éves kislányt - szabadítottak ki egy mexikóvárosi farmról. Az áldozatok felismerték a francia nő hangját. Az egyikük pedig emlékezett, hogy Cassez leszedálta, majd levágta egy ujját.

Florence Cassez megpróbálja áldozatként feltűntetni magát, nem bűnösként

 

Beszédében Sarkozy újra és újra visszatért a fiatal lány esetére és kérte, hogy vizsgálják meg a lehetőséget, hogy honfitársa otthon tölthesse le szabadságvesztését. Ez a francia jogrendszer értelmében húsz évet jelentene. A találkozón sokszor kifejezetten feszült pillantásokat vetettek egymásra az államfők – írja az El Universal.

„Akik megjárták az emberrablás poklát nem azt érdemlik, hogy a tetjében a büntetés is elmaradjon és ezért az igazságtalanságért is szenvedjenek” – véli Felipe Calderón elnök a kérdésről. Sarkozy erre úgy reagált, hogy mindkettejüknek meg kell őrizniük hidegvérüket, és közölte, hogy ő nem a büntetlenséget pártolja, de joga van fellépni a francia állampolgár kiadatása ügyében, amit az 1983-ban az Európa Tanács és Mexikó között aláírt nemzetközi egyezményre hivatkozva kér. Sarkozy mindemellett leszögezte: Az eset nem választja el Mexikót Franciaországtól.

Florence Cassez. Nem tartja magát bűnösnek„Leírhatatlan amit a gyermekemmel megéltünk. Pszichikailag, testileg és szexuálisan is zaklattak fogvatartóink. Israel Vallarta-t és barátnőjét a francia Florence Cassez-t tartóztatták le. Utóbbi, aki most megpróbálja áldozatként feltűntetni magát, nem bűnösként” – nyilatkozta az egyik fogvatartott Cristina Ríos Valladares. „A családom megtört, sosem lesz már a régi” – tette hozzá.

A 34 éves Cassez nem tartja bűnösnek magát: „Szeretném bebizonyítani az ártatlanságomat. De nem ebben az országban” – mondta. Mexikói emberjogi és civil szervezetek azonban sorra kérik Calderón elnököt: ne adja ki Cassez-t Franciaországnak.

A latin-amerikai országgal kapcsolatban Sarkozy elmondta, hogy támogatja szerepének erősítését nemzetközi szervezetekben, azonban ehhez Mexikónak aktívabbnak kell tennie. Többek között szükség esetén részt kell vegyen nemzetközi békefenntartó missziókban is (a mexikói alkotmány tiltja az ország katonáinak külföldi tevékenységét).

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó