Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Törökország és az Európai Unió kapcsolata történelmi mélypontra jutott Nicolas Sarkozy ötórás ankarai látogatása után. Erdogan azonnal németországi offenzívába kezdett a francia privilegizált partnerségi ajánlat ellen.

Nicolas Sarkozy francia elnök pénteki (február 25.) ankarai útján lényegében megerősítette, hogy nem támogatja Törökország csatlakozását.

Ankarában Sarkozy közölte azokat a „korlátokat”, amelyeket Franciaország nem hajlandó átlépni a török csatlakozási vitában. A látogatást követő, Abduallah Gül török elnökkel tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „Úgy érzem, jobb most átbeszélni a dolgokat, mint hogy egy napon zsákutcába jussunk” – mondta a francia elnök. „Minden országnak megvannak a maga korlátai. Minden országnak van egy politikai közössége. Ahhoz, hogy egy megállapodás szülessen, szükség van előtte vitára. Mi továbbra is keressük az utakat a jövővel kapcsolatban”.

Sarkozy nem tagadta, hogy Franciaország annak az útjait keresi, hogyan ne legyen az EU legrégebbi jelentkezőjéből teljes jogú tag.

Ugyanakkor Sarkozy nem tagadta, hogy Franciaország annak az útjait keresi, hogyan ne legyen az EU legrégebbi jelentkezőjéből teljes jogú tag.  „Mindig is úgy gondoltam, hogy van egy harmadik lehetőség is a csatlakozási kilátások, illetve az Európai Uniót és Törökországot, ezt a hatalmas országot közelebb hozó tárgyalások beszüntetése között.”

Törökország a 2005-ös brit elnökségnek köszönhetően elérte, hogy több évtizedes várakozás után hivatalosan megnyissák csatlakozási tárgyalásait, de a 35 fejezetből eddig csak egyet sikerült lezárni. (A magyar soros elnökség ősszel még azt ígérte, hogy Magyarország megpróbál újakat megnyitni – eddig kevés sikerrel).

Sarkozynek ez volt első törökországi látogatása 2007-es megválasztása óta, és egyben 19 éve az első francia elnöki látogatás. Sarkozy rövid látogatásán találkozott a tényleges hatalmat birtokló Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel is. A látogatást az tette elkerülhetetlenné, hogy Franciaország rendezi a G8 soros elnökeként a G20 csúcstalálkozót, amelynek Törökország is tagja, és elébe akartak menni a török követeléseknek, amelyeket egyébként az Egyesült Államok is támogat.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó