Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Nicolas Sarkozy leszögezte: nem fogadja el a hamis sikert, amely hangzatos szavakat jelent elkötelezettség nélkül. A francia elnök helyettes kabinetfőnöke közvetve megerősítette, hogy Sarkozy kivonulhat a gazdasági csúcstalálkozóról, ha a szabályozással kapcsolatos kérései nem teljesülnek.

Sarkozy állítólag az "angolszászokat" vádolja a gazdasági válság kirobbantásával.

"A fegyverkezés egyik alapszabálya, hogy nem mondjuk meg, mikor használjuk a fegyvert" – válaszolta a The Times újságírójának Nicolas Sarkozy helyettes kabinetfőnöke. Nicolas Sarkozy megfenyegette a G20 résztvevőit, hogy elhagyja az ülést, amennyiben nem fogadják el a pénzpiac szigorúbb szabályozására vonatkozó francia javaslatot.

Ha a francia elnök így tesz, azzal gyakorlatilag lerombolja a csúcstalálkozót, amelyre a házigazda Gordon Brown és Barack Obama is nagy ambíciókkal készült. Sarkozy, aki állítólag az "angolszászokat" vádolja a gazdasági válság kirobbantásával, egy globális pénzügyi felügyelő szervezetet hozna létre, ezt azonban a két angolszász ország nem támogatja. A jelek szerint Németország sem fogadná el a javaslatot és az informátorok szerint Sarkozynek éreznie kell, hogy a terv nem kivitelezhető.

Ehelyett a G20 várhatóan nagyobb együttműködést szorgalmaz majd a nemzeti pénzügyi felügyeletek között és úgy nevezett kollégiumokat vezet be a kooperáció segítésére. A brit illetékesek szerint Sarkozy azért gerjeszt konfliktust, hogy azt saját országában győzelemként mutathassa be. De – mint a lap fogalmaz – ez újabb jelzés arra, a világ gazdasági nagyhatalmainak vezetői között lévő ellentétekre.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó