Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

image

Egy svéd karikaturista rendezvényére, később egy zsinagógánál csaptak le szombat délután és vasárnap hajnalban. 

Az elkövetők után kutatva valószínűleg a dán nyomozók látókörébe kerülhetett egy gyanús személy, akit azonban nem találtak otthon, ezért pár rendőr ott maradt, hátha felbukkan. A TV2 újságírójának elmondása szerint pár óra múlva ez meg is történt: egy férfi érkezett az épülethet, a rendőrök rákiáltottak, mire az válaszul rögtön fegyvert rántott és tüzelni kezdett.

A lövöldözést a rendőrök sértetlenül megúszták, a fegyveres férfit agyonlőtték.

Lövöldözés a zsinagógánál, szombat éjfél után

Koppenhága belvárosánál, egy zsinagógánál kezdett el lövöldözni egy fegyveres vasárnap kora hajnalban, nem sokkal éjfél után. Két rendőrt megsebesített, egy civilt pedig fejbe lőtt - ő később belehalt sérüléseibe. A támadó ezt követően gyalog menekült el a helyszínről. A Haaretz a helyi zsidó közösség tájékoztatására hivatkozva arról ír, az áldozat egy fiatal zsidó férfi volt, aki egy bar micvó alatt a zsinagóga előtt őrizte az épületet, miközben odabent az ünnepség folyt, körülbelül 80 résztvevővel.

A terrorakció után egy metró- és egy vasútállomást is kiürítettek a közelben. 

Támadás a karikaturista ellen, szombat délután

Szombaton Lars Vilks svéd karikaturista szervezésében egy nyilvános rendezvényen az istenkáromlásról és a szólásszabadságról vitáztak a résztvevők, köztük a francia nagykövet, amikor rájuk támadtak. A vita helyszíne egy kávézó volt: az ismeretlen támadók egyesek szerint 40, mások szerint 200 lövést adtak le kívülről, a rendőrség 30 gólyó ütötte lyukat számolt össze.

A támadásban hárman megsebesültek, egy 40, más források szerint 55 éves dán férfi pedig meghalt. Beszámolók szerint arab kiáltásokat lehetett hallani a támadás közben, a rendőrség eleinte két támadóról beszélt, majd később egy férfi személyleírását adták közre. A keresett személy 25-30 éves, 185 centis, atletikus testfelépítésű, fekete hajú, arab kinézetű, viszonylag világos bőrű. A terrorakció közben sötétkék síkabátot és nadrágot, illetve kesztyűt viselt. Az arcát egy sárga, narancssárga és piros gerilla sállal takarta el.

Beszámolók szerint egyértelműen a svéd Lars Vilks volt az akció fő célpontja. Vilks még 2007-ben egy karikatúra-sorozatán Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta, a képeket több svéd lap is közölte. Ezt követően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vérdíjat tűzött ki a művész fejére, halálos fenyegetéseket kapott, egyszer pedig egy testvérpár megpróbálta rágyújtani a házát.

2005 óta fenyegetik Dániát

Dániát nyugodtan lehet a Mohamed-karikatúrák úttörőjének nevezni, 2005 szeptemberében, majd' egy évtizede közölte a Jyllands-Posten dán lap a "Mohamed arcai" elnevezésű sorozatot. A karikatúrák azonban nem azonnal váltották ki az arab világ haragját, csupán négy hónappal később figyeltek fel rájuk, amikor a norvég Magazinet folyóirat újraközölte azokat. 

Ekkor, 2006 január végén több iszlám országban zavargásokba, erőszakos cselekményekbe forduló tiltakozások kezdődtek, melyek során több mint 150 ember meghalt. Még abban az évben egy terrortámadást is terveztek a Jyllands-Posten szerkesztősége ellen, amit a hatóságok sikeresen megakadályoztak. Norvégiában elfogtak egy iraki kurd férfit, aki dán iszlámistákkal együttműködve tervezett egy merényletet. 

A rendőrség és a titkosszolgálatok később is több akciót meg tudtak akadályozni. 2010 szeptemberében egy csecsen bokszoló akart például levélbombát küldeni a Jyllands-Postenbe, de végül a szerkezet a lakásán robbant fel és maga is megsebesült.

Galéria: Fegyveres támadások KoppenhágábanFotó: Odd Andersen / AFP

A dán Mohamed-karikatúrák egyik alkotójának, Kurt Westergaardnak az élete is veszélybe került többször. Már 2006-ban is két embert letartóztattak, akik a meggyilkolását tervezték, majd 2007 októberében egy titkos házkutatás során egy 26 éves, Dániában élő tunéziai férfi lakásán fegyvereket találtak, illetve egy olyan jegyzetet, melyből kiderült, hogy megfigyelés alatt tartják Westergaard otthonát. Őt és 36 éves társát 2008 februárjában őrizetbe vették.

Westergaardot 2010 januárjában a nyugat-dániai Aarhusban található házában akarta meggyilkolni egy szomáliai férfi, aki az al-Shababbal és az al-Kaida kelet-afrikai szárnyával tartotta a kapcsolatot.

Authors: index.hu

Forrás

 
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó