Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Google, a világ legnagyobb internetes keresõje többnyelvûvé alakította Wikipédia-szerû online lexikonját, a Knolt. Mostantól a Knolon az angol mellett franciául, olaszul és németül is olvashatók a felhasználók által írt lexikoncikkek. A Knol nem titkoltan a Wikipédiával próbál versenyre kelni, amely az internet leggyakrabban látogatott helye.

Júliusi indulása óta a Knol nem aratott osztatlan sikert. Nevét egyébként az angol "knowledge" (tudás) szó elsõ 4 betûjébõl vette. A Wikipédián a látogatók névtelenül maradva szabadon változtathatnak a szócikkeken. Az ötlet az, hogy a hozzáértõ és felelõs felhasználók mindig kijavítják a hibákat. Ezzel szemben a Knolon a szócikk íróinak nevüket és arcképüket is adniuk kel, vagyis szakmai tekintélyüket kockáztatják.

Ha egy újabb felhasználó betoldást vagy változtatást hajt végre a szócikken, akkor a módosítás a Wikipédiában ugyanabba a cikkbe kerül, míg a Knolon külön cikk formájában jelenik meg a lexikonban. A Knol szerzõi engedélyezhetik, hogy a szócikkük mellé a Google hirdetést is elhelyezzen, és ekkor a szerzõk részesednek a reklámbevételbõl. A világ legelterjedtebb internetes keresõje egyébként a Google, amely az online reklám legnagyobb szakértõjének számít.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó