Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

1998-ban a budapesti francia nagykövet mindent megtett, hogy a futballkedvelő új kormányfő, Orbán Viktor a fiával magánemberként megtekinthesse a párizsi labdarúgó-világbajnokság meccseit, holott hosszú hónapok óta minden jegy elkelt. Végül sikerült.

Kovalovszky Dániel felvételeAzóta is diplomáciai fegyvertényként tartják számon a dolgot a Quai d’Orsayn. 2010-ben nem a Stade de France-ban rendezik a világbajnoki döntőt. Amikor pedig Orbán Viktor majd ellátogat Párizsba, ezt nem a futball miatt teszi.

Nicolas Sarkozy hosszú ideig nyíltan rokonszenvezett a politikailag tőle távol álló Gyurcsány Ferenccel. Feltehetőleg ez fog történni Orbán Viktor esetében is, annál is inkább, mivel pártjaik EP-képviselői egyazon frakcióba tartoznak. Egyébként Sarkozy már több ízben találkozott Orbán Viktorral, például amikor elnöksége kezdetén néhány órát Budapesten töltött.

Annyi már most megállapítható: illetékes francia körökben nem titkolt megnyugvással fogadták, hogy a Fidesz kétharmados győzelme következtében nincs szükség bevonni a szélsőséges Jobbikot a kormányzásba. Ez ugyanis az amúgy is negatív itteni magyar országimázs (amiért francia megfigyelők szerint a súlyos vereséget szenvedett baloldal is felelős) csak további romlásához vezetett volna.

Párizsban kedvező visszhangja volt a közismerten franciabarát és frankofon Martonyi János külügyminiszteri jelölésének.

Magyar szempontból az új kormány, mindenekelőtt pedig Orbán Viktor figyelmét bizonyára nem fogja elkerülni, hogy az ország jövőjére nézve oly fontos gazdasági és pénzügyi döntések meghozatalában különleges helyzetüknél fogva nagy befolyással lehetnek a franciák, így Nicolas Sarkozy vagy Dominique Strauss-Kahn, az IMF elnöke (akit Párizsban sokan a francia szocialista párt legesélyesebb elnökjelöltjének tartanak, amennyiben indulna a 2012-es választásokon).

Már csak ebből a szempontból is kedvező visszhangot vált ki Párizsban a közismerten franciabarát és frankofon Martonyi János külügyminiszteri jelölése. Ami azt is jelenti, hogy a 2011. január elsején induló magyar EU-elnökség szakszerű levezetése biztosítva lesz.

Most azonban még május közepén vagyunk. Alig két hét múlva az új Orbán-kormány bebizonyíthatja, hogy alkalmas – éppen francia–magyar viszonylatban – egy kényes ügy megfelelő kezelésére. Köztudomású, hogy a „nemzeti radikálisok” és a szélsőjobboldallal rokonszenvező Nagy-Magyarország-hívek a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulója alkalmából tiltakozó tüntetésre készülődnek Versailles-ban. Rendkívül sajnálatos volna, ha felelőtlen magatartásukkal mérhetetlen kárt okoznának a francia–magyar kapcsolatoknak.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó