Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A téli szarvasgomba szezon végére érve ejtsünk pár szót erről az igen csúnya, ám ízletes gasztronómiai kuriózumról.

A 19. század közepén Jean Brillat-Savarin, Franciaország leghíresebb gasztronómja, a „konyha gyémántjának” nevezte a szarvasgombát és úgy találta, hogy az egy igazi afrodiziákum.

A néhai statisztikáknak megfelelően száz évvel ezelőtt Franciaországban 1320 tonna fekete szarvasgombát „termeltek”. Manapság azonban ez a szám jóval kevesebb. Évente átlagosan 20 tonna szarvasgomba kerül kereskedelmi forgalomba, kivételes esetekben maximum 46 tonna. Ennek 80%-a az ország délkeleti részéről származik. A leggazdagabb termőterületek Franciaországban Provence, Perigord es Bourgogne. Innen származik az össztermés körülbelül 70%-a.

A szarvasgombát kétféleképpen szedik. Vagy a speciálisan erre a célra ültetett tölgyfaerdőkben gyűjtik, vagy háziállatok segítségével „vadásszák” a vadon növő példányokat.

A tölgyfa általában 40 év alatt éri el azt az állapotot, ami a szarvasgomba növekedésének megfelelő. A gomba piacokon azonban árulnak olyan speciálisan beoltott tölgyfa csemetéket is, amik már 10 év alatt elérik ezt az állapotot.{nomultithumb}

A téli szarvasgomba fajták szeptember és március vége között nőnek, míg a nyáriak május és szeptember között. Franciaországban mindkettő megtalálható, így ott az igaz gasztronómusok egész évben hozzájuthatnak ehhez a ritka és igen drága csemegéhez.

A szarvasgomba egy a földalatti gombafaj, ami a fák gyökereire telepszik. Igen nehéz megtalálni, hiszen nem a talaj felszínén nő. Színét tekintve fekete és fehér is lehet azzal a különbséggel, hogy a fehér fogyasztása nyersen nem ajánlott. A keresését leggyakrabban kutyákkal illetve malacokkal végzik. A koca ösztönösen megérzi a gomba jelenlétét, mivel annak szaga a kan disznóéhoz hasonló. Ám előtúrva a gombát, ha a gazda nincsen résen, többnyire meg is eszi azt. A malaccal való szarvasgomba keresés veszélye így az, hogy a malac jobban lakik, mint a gazda. Ezzel szemben a kutyák csak idomítás útján képesek a gomba megtalálására és a disznókkal ellentétben nem eszik meg azt.

A gomba súlya általában 30 és 60 gramm közé esik, de előfordulhatnak pár száz grammos vagy akár félkilós példányok is.

Szezonban Franciaország-szerte, hetente kerülnek megrendezésre a szarvasgomba piacok. És az ár? A 200-300 euró kilónként olcsónak számít, és silány minőségű gombára utal. Ám a 700-800 euró már tisztességes ár, amit a nevesebb éttermek képviselői némi hagyományőrző alkudozás után örömmel fizetnek ki a portékáért.

Azonban érdemes odafigyelni a vásárlásnál, hiszen már forgalomban van a „hamis” szarvasgomba. Ez tulajdonképpen egy kínai gombafaj, ami kinézetre megtévesztően hasonlít a szarvasgombára, íze azonban messze meg sem közelíti azt. A pofi gombászok szag alapján is meg tudják a kettőt különbőztetni, ám az amatőröknek még az is nehézséget okozhat.

Valószínűleg minden egyes francia szakácskönyvben találunk olyan receptet, amihez kellene egy kis szarvasgomba. Akik Magyarországon ismerkednek a francia konyha különlegességeivel, ne essenek kétségbe: a gomba hazánkban is, ráadásul hazai termelőktől kapható.

Néhány a szarvasgombához kapcsolódó francia kifejezés:
Truffe - szarvasgomba
Melano – a fekete szarvasgomba beceneve (melanosporum)
Rabasse – a szarvasgomba elnevezése Provence-ban
Rabassier – szarvasgomba vadászat Provence-ban
Cave – az üreg, ahol a gomba nő
Caver – szarvasgombagyűjtés
Trufficulteur – szarvasgomba termesztő
Truffière – szarvasgomba ültetvény
Chêne - tölgyfa

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó