Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Mintegy 100 éves szünet után újra luxusvonat indult Oroszországból Nizzába, a Cote d'Azur "fővárosába".

Az Orosz Vasutak különleges szerelvénye egyelőre 53 óra alatt teszi meg az utat: Moszkvában a belvárosi Bjelorusszkij pályaudvarról elindulva áthalad Szmolenszken, a fehéroroszországi Minszken, a lengyelországi Varsón, az ausztriai Bécsen és Innsbruckon, a dél-tiroli Bolzanón, majd az olaszországi Milánón, Genován és San Remón át érkezik Nizzába.

Később az orosz vasúttársaság 36 órára szándékozik csökkenteni a menetidőt.

Az expresszen való utazás nem olcsó mulatság: egy jegy luxus osztályon 1050 euróba (280 000 forint) kerül egy irányba, de ennek fejében a fülkében még zuhanyfülke és bár is van, és ott szolgálják fel az étkeket. Az első osztályú jegy 459, a másodosztályú 306 euró, de az első útra a jegyek 90 százaléka elkelt. A 12-26 év közötti és a 60 feletti korosztálynak, valamint csoportoknak kedvezményeket is kínál a vasút.

A 12 kocsiból álló szerelvény hetente egyszer, csütörtökön délután indul Moszkvából, és szombaton este érkezik Nizzába, onnan pedig vasárnap este indul, és helyi idő szerint kedden este érkezik vissza az orosz fővárosba.

Egészen az 1917-ig jártak vonatok Szentpétervárról a francia Riviérára, de a bolsevik forradalom után megszűntek ezek a járatok, amelyeket előszeretettel vettek igénybe az orosz arisztokrácia képviselői.

A luxusvonatot nem titkoltan a legendás Orient expressz ihlette, amely első ízben 1883 nyarán indult a párizsi Gare de l'Estről Kelet-Európa felé. Az Orient expressz maga volt a ragyogás és az elegancia, Agatha Christie könyvben örökítette meg, intarziákkal díszített, kék-arany szalon- és hálókocsiiban királyok, államférfiak, kékvérű és pénzarisztokraták, filmsztárok és más híres és hírhedt személyiségek utaztak. A szerelvényt 1977-ben vonták ki a forgalomból.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó