Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Egy WikiLeaks által nyilvánosságra hozott bizalmas diplomáciai dokumentum szerint Franciaország komolyan megfenyegette 2008-ban Lengyelországot és Svédországot.

Az oroszbarát francia álláspont mögött üzleti érdekek is álltak.

A 2008-ban kirobbant orosz-grúz háború kapcsán Franciaország azt üzente Svédországnak és Lengyelországnak, hogy ha nem enyhítenek oroszellenes hozzáállásukon, akkor Franciaország ellehetetleníti a svéd és lengyel kezdeményezésre 2008-ban megfogalmazódó Keleti Partnerség programot. A Keleti Partnerség hat volt szovjet tagállam (Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Örményország, Azerbajdzsán és Grúzia) felé nyitná ki az Európai Uniót, úgy, hogy az országok nem kapnának tagjelölti státuszt.

Az orosz-grúz háborúban Lengyelország nyilvánosan is elítélte az orosz katonai lépéseket, Moszkvát több európai országgal együtt az agresszor színében tüntették fel. Az oroszbarát francia álláspont mögött a most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint üzleti érdekek is álltak.

Franciaország ugyanis éppen a háború idején kezdett tárgyalásokat a Gazprom orosz gázóriással, és azt akarta elérni, hogy a Gaz de France Suez is részesedhessen a Gazprom által tervezett Északi Áramlat gázvezeték-projektből. A megállapodás a két ország között tavaly márciusban létre is jött, kilenc százalékos francia részesedéssel.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó