Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője. Fotó: AP

Irán csütörtökön bejelentette az egyik legrégebbi és legjelentősebb francia tanulmányi központ bezárását, első válaszlépésként arra, hogy a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap karikatúrákat tett közzé, amelyeket Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezetőre nézve sértőnek ítéltek.

Honlapja szerint az IFRI a francia külügyminisztériumhoz tartozik. 1983-ban hozták létre az 1897-ben létrehozott Iráni Francia Régészeti Delegáció (DAFI) és az 1947-ben Henry Corbin által alapított teheráni Francia Iranológiai Intézet (IFIT) egyesülésével.

A szatirikus újságban megjelent karikatúrákat egy decemberben indított pályázat keretében választották ki, miközben Iránban folytatódtak a tüntetések, amelyekkel Mahsa Amini, egy iráni kurd nő szeptember 16-i őrizetben bekövetkezett halála ellen tiltakoztak, akit azért tartóztattak le, mert megsértette az ország szigorú öltözködési szabályait.

Iráni tisztviselők, akik általában elítélik a zavargásokat, azt mondják, hogy a tüntetésekben több százan haltak meg, köztük a biztonsági erők tagjai, és több ezer embert tartóztattak le.

A Charlie Hebdo decemberben azzal érvelt, hogy a nemzetközi pályázat célja a szabadságukért küzdő irániak támogatása volt a január 7-i különszámmal, utalva a szerkesztőség elleni 2015. január 7-i támadásra.

A lapszám több szexuális tartalmú karikatúrát tartalmaz, amelyeken Khamenei ajatollah és más iráni papok láthatók, valamint olyan karikatúrákat, amelyek elítélik, hogy Irán a halálbüntetést taktikaként alkalmazza a tüntetők megfélemlítésére. Két iránit kivégeztek a tüntetésekben való részvételük miatt.

Nicolas Roche iráni francia nagykövetet azonnal behívta a teheráni külügyminisztérium.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság semmilyen módon nem fogadja el értékeinek (...) iszlám, vallási és nemzeti (...) megsértését, és Franciaországnak nincs joga a szólásszabadság ürügyén megsérteni azt, ami a muszlim országok számára szent (...)"

- mondta Nasszer Kanani, a minisztérium szóvivője.

Irán a francia kormányt tartja felelősnek ezért a gyűlöletes, sértő és indokolatlan cselekedetért - tette hozzá közleményében, és közölte, hogy magyarázatot vár Párizstól.

A Teherán központjában található IFRI központja egyébként évekig zárva volt. A létesítményt a mérsékelt Haszan Rohani elnöksége (2013-2021) alatt nyitották meg újra, ami a Franciaország és Irán közötti kapcsolatok felmelegedésének jele volt. Gazdag könyvtárral rendelkezik, amelyet a francia nyelvet tanuló diákok és iráni tudósok használnak.

(Forrás: The Times of Israel)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó