Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselõi választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegen nyelvû filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2006. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 25-én 79. alkalommal kerül sor a hollywood-i Kodak Theatre-ben.

A jelölõbizottságban a Magyar Filmmûvészek Szövetségét Balog Gábor operatõr, Báron György filmkritikus és Dettre Gábor filmrendezõ képviselte. A Független Magyar Producerek Szövetségét Hutlassa Tamás, a Magyar Producerek Szövetségét Cirkó József, a Magyar Operatõrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezõk Céhét (MRC) pedig Surányi András képviselte. Hajdu Szabolcs a fiatal magyar rendezõgeneráció egyik legtehetségesebbnek tartott képviselõje. A Fehér tenyér a harmadik játékfilmje, melyért a 37. Magyar Filmszemle fõdíját és a külföldi kritikusok díját megosztva kapta.

Az alkotásnak ítélték oda a legjobb produceri díjat (Angelusz Iván, Reich Péter, Pataki Ágnes, Kovács Gábor), a film alkotógárdája vitte el a legjobb operatõrnek (Nagy András), a legjobb vágónak - (Politzer Péter) járó jutalmát, valamint a közönségdíjat is elnyerte. Az önéletrajzi elemeket ötvözõ egyéni sportfilm nemzetközi értékesítésének jogát a Filmszemlét követõ berlini filmvásáron a francia székhelyû Onoma vásárolta meg. A Fehér tenyér nemzetközi premierjére a Cannes-i Filmfesztiválon került sor, nagy sikerrel mutatták be a Rendezõk Kéthete 2006-os programjában.

(Forrás: hirado.hu/MTI)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó