Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Világszerte sokféleképpen ünnepelnek az emberek. A Magyar Tudományos Akadémia  egy különböző nyelvi ínyencségekről szóló előadássorozattal „tombolta ki magát” a november 10-ei Magyar Tudomány Ünnepén. Összefoglaló.

"Aki sok mindenre figyel, semmire sem figyel." Ebből a latin bölcsességből kiindulva az orosz A. L. Yarbus megállapítja, hogy ha egy bizonyos dologra figyelünk, oda is nézünk. Ezt kísérlettel bizonyítja. A kísérleti alany elé rak egy képet, és különböző kérdéseket tesz fel. Milyen gazdagok a képen látható személyek? Ekkor az alany először a képen szereplők ruháját vizsgálja meg. Milyen korúak a képen szereplő személyek? Ekkor az alany tekintete a személyek arcára esik. Ez az egyszerű kísérlet a bizonyíték arra, hogy amire szeretnél figyelni (vagy csak amire felhívják a figyelmedet - lásd reklámok), arra rá is nézel.

Egy videó a kutatás hasznos gyakorlati felhasználására:

{dailymotion}

}

Ennek az ellentétes esetét biztosan megélted már, amikor valakivel beszélgettél. Te beszéltél hozzá, de ő nem rád, hanem valahova máshova nézett. Abból, hogy nem rád néz, következtethettél, hogy nem rád figyel. Mert ahova nézünk, oda figyelünk. Például, ha ezt a cikket szeretnéd elolvasni, ide kell nézned, ha tanulni akarsz, nyilván a könyvön kell tartanod a szemed. És ha minél hamarabb végezni szeretnél a tanulással, érdemes, minden figyelemelterelő tárgyat elrejteni (hogy ne másra nézz, mert akkor másra is figyelsz, nem a tanulásra), hogy maximálisan tudj koncentrálni arra, amit éppen csinálsz, így a hatékonyságot megőrizve (vagy akár kétszerezve) rövidíteni a rászánt időn.

***

A nyelvek kihalása az égő alexandriai könyvtárhoz hasonlít. Hasonlít, mert ahogyan vannak, akiket nem érdekel, hogy van-e alexandriai könyvtár, ugyanúgy a legtöbb embert nem izgatja, hogy eltűnnek nyelvek. De miért is baj, hogy nyelvek halnak ki? Hiszen ha kihalnak, az pont azért lehet, mert nem akarja már senki sem beszélni. Akkor minek foglalkozni vele?

Az alexandriai könyvtár felgyújtása

Az alexandriai könyvtár felgyújtása. Az ókor legnagyobb tudásgyűjteménye veszett oda.

Pont erről szól a Ladefoged-Dorian vita. A nyelv tulajdonsága (Ladefoged verzió), hogy ad egy összetartó erőt. Ez olyan helyeken nem szerencsés, ahol törzsi rendszerek uralkodnak, mert veszélyt jelent a nemzeti egységre, békére. A helyi nyelveknek a nemzeti nyelv elé helyezése elősegíti a szakadást. Egy nyelv halála érhet-e annyit, hogy emberek haljanak meg? - teszi fel a kérdést Ladefoged.

Dorian szerint azonban az első generáció társadalmi és gazdasági előnyökért elhagyhatja ugyan a nyelvet és a kultúrát, de a harmadik nemzedék már vissza fog fordulni az ősnyelvhez.

Örökségi nyelveknek hívjuk a már kihalt, de fennmaradt nyelveket (kb. 50 ilyen nyelv van, pl. latin, ógörög, szanszkrit, óhéber). Örökségi nyelvek voltak ezek már a reneszánsz idején is (14-16. század), amikor is a kor műveltjei, a humanisták latint és görögöt tanultak, hogy a klasszikusokat tanulmányozhassák. Így az örökségi nyelvek tanulásának ma is értelme lehet pontosan azért, amiért a reneszánszban: a Biblia vagy Homérosz olvasása különleges élményt nyújt(hat).

Lévay Leona

Szerinted van értelme mesterségesen életben tartani nyelveket? Mondd el hozzászólásban!

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó