Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Holokauszt-tagadás és az egyre erősödő antiszemitizmus állt a középpontjában annak a konferenciának, amelyet a Tom Lantos Intézet szervezett a magyar Parlamentben.

A többnapos nemzetközi rendezvényen magasrangú diplomaták foglaltak állást a csaknem 70 évvel ezelőtti magyarországi zsidóüldözéssel és a mostani magyarországi antiszemitizmussal kapcsolatban.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy Magyarország tanult a múltból. Ami azt jelenti, hogy nem engedi még egyszer megtörténni azt, amiért a korabeli magyar kormányt súlyos felelősség terheli. A magyar demokrácia megvédi magát – mondta -, és megvédi minden állampolgárát azoktól, akik gyűlöletet akarnak kelteni.

A sportsérüléséből lábadozó kormányfő helyettese kitért a közelmúlt zsidóellenes megnyilvánulásaira, és úgy fogalmazott, hogy a Jobbik komolyan veszélyezteti a demokráciát.

Magyarországon legutóbb szeptember 17-én történt antiszemita incidens, ezúttal Szegeden. Valaki vagy valakik szappandarabokat fúrtak bele a zsinagóga főbejárata előtti kerítésbe arra utalva, hogy az áldozatokból a náci Németország haláltáboraiban szappant főztek.

A konferencián részt vett a görög külügyminiszter helyettese is, aki arról számolt be, hogy sikerült fogást találniuk a görög neonáci párton. 

A Budapest se tient pendant deux jours une conférence sur l’antisémitisme. Au premier jour de la rencontre, la Hongrie promet de renforcer la lutte contre la haine des juifs. Pendant la Seconde Guerre mondiale, 600.000 juifs hongrois ont été exterminés, leur patrie était l’alliée de l’Allemagne.

“Nous avons appris les leçons du passé, explique le vice-Premier ministre Tibor Navra Csics. Nous savons ce qui est arrivé et nous ne permettront pas que ça arrive à nouveau. Notre démocratie va se défendre de ceux qui incitent à la haine.”

La Hongrie doit faire face à la montée de l’extrême-droite, incarnée par le parti Jobbik. Les incidents antisémites se multiplient ; le dernier, c‘était mi-septembre, du savon répandu sur une synagogue, en référence au mythe des nazis faisant du savon avec les victimes des camps…

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó