Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Interjúalanyom kifejezett kérése volt, hogy ezen a helyen találkozzunk, bár jómagam is frankofón beállítottságú vagyok, bevallom, csak felületesen ismertem a helyet, de egy pozitív élménnyel lettem gazdagabb.

Mióta élnek Budapesten?

2005 tavaszán érkeztünk Budapestre feleségemmel és kisfiunkkal. Legelõször 2004 decemberében jártunk a fõvárosban egy baráti látogatás alkalmával. Egy nagyon kellemes hetet töltöttünk el itt, és elragadónak találtuk a várost és magát az országot is.

{mosimage}

A város kozmopolita szellemisége teljesen magával ragadott bennünket. Ekkor határoztuk el, hogy több idõt szeretnénk itt eltölteni. Az elsõ látogatásunkat követõ harmadik hónapban költöztünk Budapestre.

Feleségemmel együtt Dél-Franciaországból származunk, én Montpellier-bõl, Caroline pedig Aix-en-Provence-ból. Az egyetemi éveink alatt ismerkedtünk meg, s együtt költöztünk fel Párizsba. Nem sokkal Magyarországra költözésünk elõtt éltünk rövid ideig Kanadában is, az angolszász részen, pontosabban Torontóban.

Mivel foglalkozik?

2005 nyarán indítottuk el feleségemmel közösen az UHT internetes kommunikációs ügynökség itteni leányvállalatát, mely leköti az idõnk nagy részét. A cég központja Párizsban van, a budapesti Közép-Európában az elsõ iroda. Fõ tevékenységeink közé tartozik az internetes stratégia, a webfejlesztés, a webmarketing és a kreatív tervezés. Full-service-t kínáló ügynökségünk segítséget nyújt a vállalatok számára, hogy az internetet marketingeszközként használják. Megrendelõink leginkább multinacionális vállalatok, s döntõ többségük francia. Partnervállalataink közé tartozik az Air France, a Legrand, a France Telecom, a BNP Paribas és a Match is. A nagyvállalatokon kívül a francia közösség szinte összes fontos testületével üzleti kapcsolatban állunk.

Ennyi munka mellett nyilván fontos a kikapcsolódás is, mivel töltik a szabadidejüket?

Természetesen sokat foglalkozunk kétéves kisfiunkkal, Achille-lal, most várjuk második gyermekünket, aki lány lesz, és Rosalie-nak fogjuk hívni. Achille még Franciaországban született, õ már Magyarországon fog. A maradék szabadidõmben nagyon szívesen és gyakran golfozom, és mindezek mellett szakítunk idõt a francia, amerikai, szerb baráti kapcsolataink ápolására is.

Milyen éttermeket, kávézókat preferálnak?

Elsõsorban azokat az éttermeket kedvelem, amelyek környezetükkel, hangulatukkal, elhelyezkedésükkel, egész atmoszférájukkal valamiért megragadnak. Így kiemelném a Gerlóczy éttermet, amelyet párizsias hangulata miatt szeretünk, de a Pomo D'oro-t és a Klassz éttermeket szintén nagyon színvonalasnak tartjuk.

{mosimage} 

A budapesti éttermeket egyébként két részre osztanám, "ebédelõs" és "vacsorázós" helyekre. Kellemes nyári estéken pedig szívesen látogatjuk a romkocsmákat, például a Szimplát.

Kulturális szórakozás?

Nagyon kedveljük az operát, nemrégiben a Carmen egyik elõadását néztük meg. Kellemes, jó idõ esetén nagyon szívesen járunk szabadtéri koncertekre a Margitszigetre is.

Országjárás?

Néhányszor elmentünk már a Balatonhoz., Tihany környéke csodálatos. Egy barátunknak vannak arrafelé szõlõültetvényei, mindig meghív minket szeptemberben a szüretre, ahol a gulyásleves és a pálinka is gyakori vendégek. Kirándulásaink során eljutottunk Miskolcra és Miskolctapolcára, a barlangfürdõbe, valamint Tokaj vidékére. Esztergomba is kirándultunk, csodálatos, nagyon hangulatos kisváros.

Szeretnek spába járni?

A Széchenyi fürdõtõl teljesen le vagyunk nyûgözve, a szabadtéri része gyönyörû, amikor idõnk engedi, gyakran járunk.

Milyen borokat kedvel?

Francia lévén természetesen értékelem az itteni kitûnõ borokat. Vili Papa cuvée-je például nagyon elnyerte a tetszésünket. Próbálkozunk persze más magyar borokkal is, legutoljára például Vincze Bélától ittunk egy vöröset. Az etyeki borokat is kedveljük, s Rókusfalvy Pál vendégfogadója nagyon kellemes, barátságos helynek tûnt.
Annyit azonban elárulok, hogy az otthoni kis borospincémben a borok nagy része még francia.


Tanul magyarul?

A kezedetek kezdetén belevágtam, de egy ideje nem haladok vele.

Amit tanulok, azt leginkább kétéves fiamtól teszem, akire magyar társai között természetesen ragad a nyelv, és aki legalább olyan jól beszél magyarul, mint franciául.
A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó