Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A felmérést tavaly november 8-a és december 10-e között, kilenc országban – Brazília, Franciaország, Kanada, Kína, Nagy-Britannia, Németország, Mexikó, Olaszország és Spanyolország – végezték el. Az európai felmérés országos szintû volt, a többi államban a városi lakosságra terjedt csak ki.

Thomas Riehle, az Ipsos intézet egyesült államokbeli kutató részlegének elnöke szerint az utóbbi években jelentõsen megváltozott, immáron sokkal rosszabb az amerikai kulturális és gazdasági hatás fogadtatása a világban, különösen Európában és Latin-Amerikában.

A kínai városi lakosság 68 százaléka igen kedvezõen ítélte meg Amerika hatását országuk gazdaságára.

A brit közvélemény eléggé közömbös volt ugyanebben a kérdésben, 32 százalék kedvezõnek tartotta, míg 22 százalék negatívnak minõsítette.

A többi vizsgált országban a közvélemény túlnyomó része szerint az amerikai gazdaság károsan hat gazdaságukra. A negatív vélemények meghaladják a kedvezõket Kanadában (44:32 arányban), Németországban (49:22), Olaszországban (40:33) és Spanyolországban (49:26 arányban).

A mexikói városi lakosság 63 százalékban, a francia 57, míg a brazil 52 százalékban tartja kedvezõtlennek az amerikai gazdaság rájuk gyakorolt hatását.

Az Ipsos, amely 1997 óta végez ilyen jellegû felméréseket, összevetette a mostani eredményeket a hét évvel ezelõttivel és arra következtetésre jutott, hogy akkoriban az amerikai gazdaság hatásával kapcsolatos közvélekedésben a kedvezõ vélemény aránya mindenütt megegyezett vagy meg is haladta a kedvezõtleneket. Csupán Mexikóban 19 százalékkal és Franciaországban 6 százalékkal haladta meg a negatív hatás a kedvezõt.

Az Egyesült Államok kulturális hatását valamivel még negatívabban ítélik meg ma a világban. Kína itt is nagy kivétel, mert a városlakók 61 százaléka kedvezõnek véli ezt a hatást saját életére nézve.

Az olaszoknál enyhe többségben vannak az amerikai kulturális behatást kedvezõnek érzõk, Kanadában, Németországban, s még nagyobb arányban Franciaországban, Spanyolországban és Mexikóban viszont a többség ártalmasnak látja az az amerikai kultúra hatásait.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó