Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Ha idegen nyelvû MBA- (Master of Business Administration - szó szerint az "üzletvezetés mestere") programról esik szó Magyarországon, akkor a többségnek jelenleg még mindig az angol jut eszébe - ami érthetõ, hiszen a magyar mellett messze ez a legelterjedtebb oktatási nyelv hazánkban.

A Francia-Magyar Kezdeményezések Alapítvány elnöke 1995-ben úgy gondolta, érdemes lehet az õ nyelvén is elindítani egy vezetõképzõ programot. Kezdetben jelentõs alapítványi támogatás kellett még egy ilyen célokat kitûzõ program igényes megvalósításához, az utóbbi években azonban sikerült mindezt önfenntartóvá fejleszteni - mondta Chantome-Perger Mária, a képzés koordinációs igazgatója. - Igyekszünk mindent megtenni, hogy ennek a gazdasági terhét ne a diákoknak kelljen viselniük.

A vállalatok által támogatott személyek tandíja 465 ezer forint félévente, azoknak, akiknek ezt önállóan kell kigazdálkodniuk, 365 ezer (az öt féléves képzés teljes tandíja tehát valamivel több, mint 2,3, illetve 1,8 millió forint). Az éppen gyermekükkel gyesen levõknek a mindenkori összeg felét kell csak kifizetniük. Ezeken felül a tanulmányi eredménytõl függõen további engedményeket lehet elérni.

A magyar viszonyok között ez a tandíj is nagyon nagynak tûnhet, de a francia partnerintézmény, a Jean Moulin Lyon 3 egyetem ideutazó oktatói ugyanazt az órát tartják, mint odakint, s a francia és magyar tanulmányi követelmények sikeres teljesítését követõen a hallgatók két MBA-diplomát adnak (egy franciát és egy magyart a két intézménytõl).

Hazai, idegen nyelvû képzéseknél általában a tandíj mellett a nyelvtudás szokott kritikus lenni: kiknek érdemes megpróbálni a felvételit?

A www.mba.bme.hu címrõl is elérhetõ jelentkezési lap ugyan elõír egy középfokú nyelvvizsgát, de ez csak a törvényi kötelezettségek miatt kell (jogszabályi elõírás, hogy másoddiplomás képzésre csak legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezõket lehet felvenni), de a júniusban zajló felvételi eljárás során nem elvárás, hogy ez franciából legyen.

Mint megtudtuk, a 30-35 fõs évfolyamokra való bekerülés leginkább azon múlik, a jelölt hogyan teljesít a felvételi beszélgetésen: képes lesz-e követni az órákat, illetve tantárgyanként három-öt oldalas vizsgadolgozatokat írni - franciául.

Érdekes azonban, hogy ez fordítva is igaz: a 246 korábbi végzettbõl 12-en a francia nyelvterületrõl - például Algériából, Kongóból, illetve Belgiumból - származnak, nekik inkább a magyar okozott problémát, de végül sikerrel jártak.

A jelentkezõknek szóló tájékoztató szerint a tizenkettedik évfolyamon - a magyarul nem beszélõ jelentkezõknek - már lesz lehetõségük csak francia nyelvû képzésre is; ebben az esetben azonban mindkét specializáció követelményeit teljesíteni kell.

MBA-chat a hálón

Élõben, az interneten (www.topmba.com/scorecard) lehet informálódni június 1-jén arról, milyen a sikeres jelentkezési csomag egy MBA-képzésre. Chaten lesz elérhetõ a QS World MBA Tour egyik igazgatója, Matt Symonds. A beszélgetés magyar idõ szerint délután kettõkor kezdõdik. (S. M.)

Képzési helyszínek

Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem.

Vidéken magyar az oktatás nyelve, a francia tanárok óráikat mindenkinek a Mûegyetemen tartják. (Forrás: NOL)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó