Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Fotó: francianyelv.hu

A 25. születésnapját ünneplő AHEF (Association Hongroise des Enseignants de Français - Magyarországi Franciatanárok Egyesülete) szervezésében több tucat pedagógus gyűlt össze a budapesti Francia Intézetben, hogy megossza egymással tapasztalatait.

A délelőtti programban a közgyűlést követő francia nyelven tartott előadások témája a hatékonyság növelése volt: hogyan lehet még jobban kiaknázni a technikai lehetőségeket, az iskolai interaktív táblákat, milyen honlapokon, szoftverek használatával lehet szótanító, rendszerező bemutatókat készíteni.

A szünetben sor került egy kis ünneplésre is: a 25. születésnap alkalmából Poros András az egyesület elnöke okleveleket adott át azoknak, akik hosszú évek óta aktív munkájukkal járultak hozzá a közös célokhoz.

A nagykövet helyett Hervé Ferrage Együttműködési és Kulturális Tanácsos, a Francia Intézet igazgatója tartott rövid beszédet:
{youtube}

{/youtube}

A délutáni szekcióban az elmúlt harminc év jelentősebb francia tankönyveinek íróival kerekasztal beszélgetésre került sor. A műfaj doyenje, Dr. Pataki Pál is mesélt a történelemmé vált tankönyv születésének körülményeiről. A résztvevők megismerkedtek a France Euro Express (Szabó Anita), az Allons-y! (Vida Enikő) és az SOS Bac szerzőjével (Berkesi Zsuzsa, Lofti Éva), a kiadványok történetével. Téma volt a könyvek elavulásának kérdése és a frissítés módja.

Dr. Pataki Pál beszélgetésnyitó hozzászólása:
{youtube}

{/youtube}

Bár a francia bekerült azon nyelvek közé, aminek oktatását igény esetén kötelező megoldani az iskolának, a tankönyv-kérdés nem megoldott. Problémákkal küzdenek a kéttannyelvű iskolában oktatók: gyakorlatilag nincs tankönyv, ami kiszolgálná őket, akik a heti 3-5 óránál nagyobb óraszámban tanítják a nyelvet. 

A piacon sok olyan feladatsor, nyelvkönyv van, ami nem készít fel a nyelvvizsgára.

Ugyanilyen gond van a szaknyelvet tanító helyeken. Hiába van törvényi kötelezettség, a kis célcsoportok szolgálásával nem törődik az állam. A nagyobbik baj, hogy a civil kezdeményezések előtt viszont elzárták a megoldás lehetőségét, gyakorlatilag törvényt sért a tanár, ha nem engedélyezett "tankönyvet", segédanyagot használ. Kiút lehet a "tanári kéziköny", mint olyan használata, amire még lehetősége van a pedagógusoknak.

{youtube}

{/youtube}
(Elnézést a gyenge hangminőségért, legközelebb ügyesebbek leszünk :-) )

Jó hír viszont, hogy a "szükség van-e még tankönyvekre, írnának-e még tankönyvet?" kérdésre egyhangúan pozitív válasszal reagáltak a résztvevők.

Az egyesület munkájával, programjaival terveink szerint bővebben foglalkozunk a közeljövőben.

L'association poursuit les objectifs suivants:
- promotion de la langue française et la culture francophone en Hongrie en organisant de différentes actions
- développer la collaboration des enseignants, des élèves et des étudiants francophones
- deux rencontres nationales annuelles (Assemblée Générale en novembre, Journée Pédagogique en mai)
- échanges des expériences et des savoirs des professeurs
- organisation des formations / rencontres régionales en collaboration avec des partenaires hongrois et étrangers
- moderniser l’enseignement de la langue française en Hongrie
- soutien et suivi des festivals de théâtre francophone
- présence et contributions aux forums professionnels nationaux et étrangers

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó