Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A nyár a fesztiválokon és a bulikon kívül sokaknak a tanulásról is szól. Számos középiskolás és egyetemista fordítja a szünidő egy részét tanulásra, legtöbben közülük nyelvtanulásba fognak a nyelvvizsga égető szüksége végett, melyet egy felmérés szerint igen jól tesznek.

Az Educatio Nonprofit Kft. felmérése szerint a nyelvtudásért járó pluszpontok ellenére 2010-ben az egyetemekre, főiskolákra felvételizők 53 százaléka nem rendelkezett nyelvvizsgával. Még inkább elgondolkodtató az az adat, mely szerint a tavalyi évben a végzős hallgatók 30 százaléka nyelvvizsga hiányában nem kapott diplomát, hiába tette le a záróvizsgát. Az elmúlt évben több tízezer, tanulmányait egyébként sikeresen befejező főiskolás és egyetemista a hiányzó nyelvvizsga miatt csak középfokú végzettséget elváró munkakörben tudott elhelyezkedni.

Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) elnöke szerint a nyári tanfolyamok valóban a középiskolások és egyetemisták körében a legnépszerűbbek. Akik a tanév folyamán lemaradtak a tananyagban, most pótolhatják, de a szorgalmasabbaknak számára is érdemes beiratkozniuk, mivel a folyamatos gyakorlás segít a már megszerzett nyelvtudás szinten tartásában, illetve fejlesztésében.

A listavezető változatlanul az angol, melyet a német követ, a harmadik hely pedig az olaszé

Ami az egyes nyelvek népszerűségét illeti, a listavezető változatlanul az angol, melyet a német követ, a harmadik hely pedig az olaszé, amely iránt a külföldi utazások miatt nyáron még inkább megnő az érdeklődés.

A legtöbb nyelviskola kínál kifejezetten nyári, jellemzően intenzív tanfolyamokat. A kínálat meglehetősen széles, aminek azonban megvannak a buktatói is. Éppen emiatt, a nyelvtanulás iránt érdeklődőknek feltétlenül érdemes alaposan tájékozódniuk, mielőtt nyelviskolát választanának. A rossz választás nem kevés pénz, és rengeteg idő elvesztegetését jelentheti. Az egyik szempont, amelyre mindenképpen javasolt odafigyelni az, hogy az hogy az iskola pontos tájékoztatást adjon arra vonatkozóan, hogy egy adott tanfolyam, illetve óraszám alatt milyen szintre lehet eljutni. Fontos az is, hogy a tanfolyamot szintfelmérés előzze meg, amelynek célja, hogy a lehető leghatékonyabb tanulás érdekében csak azonos szinten levő tanulók kerüljenek egy csoportba.

A NYESZE Európai-nyelvi díjas, igen szigorú minősítési rendszere által támasztott követelményeknek megfelelő Minősített nyelviskolákban általában 5-8 fős kiscsoportokban folyik az oktatás, miközben a középiskolákban a nyelvi csoportok átlagos létszáma 15-18 fő, mondja Salusinszky. A nyelviskolai kiscsoportban jóval gyorsabb tempóban és hatékonyabban fejleszthető a nyelvtudás, így látványosabb haladást lehet elérni, ugyanis egy 2-3 hetes intenzív tanfolyam keretében akár több hónap tananyagát is átveszik a hallgatók.

A megnövekedett érdeklődés miatt vannak olyan nyelvvizsga központok, amelyek nyáron is szerveznek nyelvvizsgákat, hiszen a tanév közbeni kötelességektől mentesen gyorsabban megy a felkészülés a nyelvvizsgára is.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének szakemberei - www.nyelviskola.hu - a nyár folyamán is ingyenes tanácsadással segítik a nyelvtanulás iránt érdeklődőket.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó