Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Idén két felsőoktatási projektnek ítélték oda az Európai Nyelvi Díjat. Az újszerű és példaértékű nyelvoktatási programok elismerésére szolgáló díjat Budapesten, az Európai Nyelvi Koktélbáron adták át.

A Nyelvek Európai Napját, Európa nyelvi sokszínűségét ünnepelték csütörtökön az Unió országaiban. A kezdeményezés egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanulás és nyelvtanítás fontosságára. E téren számos újdonsággal, kiemelkedő gyakorlattal találkozhatunk, amelyeknek elismerésére hívta életre az Európai Bizottság az Európai Nyelvi Díjat.

Magyarországon 2002 óta díjazza a kreatív és innovatív nyelvtanítási módszerek kidolgozóit az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Tempus Közalapítvány. Idén két olyan felsőoktatási program kapott Európai Nyelvi Díjat, amelyek az iskolai és az iskolán kívüli nyelvtanulás ötvözésével hatékonyan motiválják a diákokat és a tanárokat az aktív nyelvhasználatra.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara, Virtuális szaknyelvi műhely című projektjében spanyol és angol nyelvű, magyar turisztikai tartalmú internetes oldalakat hoznak létre a diákok. A közösen szerkeszthető honlap – az úgynevezett virtuális osztályterem – az órai munka kiegészítésére jött létre. Különös értéke a programnak, hogy valós eseményeket, embereket is bevonva, éles helyzetbe hozza a diákokat. Emellett kreatív és interaktív módon fejleszti a hallgatók szaknyelvi tudását, akik számára a közös és tartalmas munka így szinte szórakozássá válik.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Nemzetközi Oktatási Központ MagyarOK című projektje élményalapú nyelvtanulást támogat olyan fiatalok számára, akik a magyart mint idegen nyelvet tanulják. A program keretében új tankönyvcsaládot hívtak életre, amelyhez kapcsolódóan a külföldi hallgatók számára internetes játékokat, a pedagógusoknak módszertani segédeszközöket tettek elérhetővé. A kurzusokhoz kapcsolódó kulturális programok, a hétköznapi életben szerzett nyelvi tapasztalatok is beépülnek a tanulási folyamatba, és ezekkel is elősegítik a külföldi fiatalok magyarországi beilleszkedését.

Az oktatás és képzés minden területéről lehet pályázni az Európai Nyelvi Díj elnyerésére. A korábbi években a díjazottak között volt jelnyelvet népszerűsítő honlap, online nyelvvizsga felkészítő program, jogi szaknyelvi képzés és gyerekeknek szóló játékos nyelvtanulási vetélkedő is. Az Európai Nyelvi Díjjal elismert projektek listája és a pályázati feltételek megtalálhatók a programot koordináló Tempus Közalapítvány honlapján.

nyest.hu – hírek

Eredeti cikk

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó