Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Jó volt az idei szezon, az esõs nyárnak köszönhetõen a gyûjtõk 1980 tonna éti csigát szedtek össze, és adtak át a felvásárlóknak a tízhetes szezon alatt. Az éti csiga védett állat, de korlátozottan gyûjthetõ: a környezetvédelmi tárca 1993 óta évente 2000 tonna begyûjtését engedélyezi, a felvásárlását az Éticsiga Terméktanács (ÉTT) szervezi meg országszerte 1500-1800 átvevõhelyen.

A begyûjtött állatok körülbelül felét Magyarországon dolgozzák fel, a másik felét élõ állapotban exportálják - mondta a Napi Gazdaságnak Pacs István, az ÉTT elnöke. Feldolgozással az országban a zalaszentgróti csigafeldolgozó és egy vajai vállalat foglalkozik, az elõbbi évente 700, az utóbbi 300 tonnát vesz át. Az üzemek hûtve hosszú ideig, akár hónapokig is tudják tárolni.

Egy kiló ehetõ hús 4,0-4,5 kiló élõ állatból nyerhetõ, a ház és a belek eltávolítása után. A csigákat egyenként kell kézbe venni, a folyamat nem gépesíthetõ, ráadásul folyó vízben tartják õket, így a feldolgozás rendkívül munka- és energiaigényes. Emiatt kerülhet több ezer forintba egy tucat elõkészített és befûszerezett mirelit csiga a hipermarketekben, noha felvásárláskor kilójáért csak 75-100 forintot adott az átvevõ - tudta meg a lap Kovács Miklóstól, a Zöld Csiga Kft. ügyvezetõjétõl.

Nemcsak az összes begyûjthetõ állat súlyát, hanem az egyes állatok méretét és a gyûjtés helyét és idejét is korlátozza a környezetvédelmi tárca: a szezon április elsején kezdõdik, és az állatok szaporodási idõszakának elejéig, június 15-ig tart. A legtöbb évben sikerül megközelíteni a 2000 tonnás kvótát, bár a tavalyi száraz nyáron a begyûjtött mennyiség az 1500 tonnát sem érte el.

Választékbõvítõ fogásként minden igényesebb nyugat-európai étterem és szálloda étlapján szerepel az éti csiga, és Magyarországon is kapható - bár a hazai fogyasztás elhanyagolható. Nagyobb mennyiségben csak ott vásárolják a csigát, ahol komoly gasztronómiai hagyományai vannak, azaz jóformán kizárólag francia nyelvterületeken és Olaszország északi részén.

Az ár sok éve inflációkövetõ, mivel a nagyfogyasztók régóta stabil áron veszik - ez feldolgozottsági foktól függõen egy és hét euró között mozog. A Magyarországon összegyûjtött csiga felét élõ állatként elsõsorban Görögországba, a délszláv államokba vagy Törökországba exportálják, ahonnan feldolgozás után kerül a célországokba. Más közép- és kelet-európai országokban szintén gyûjtik az éti csigát, Nyugat-Európában azonban vannak olyan államok, ahol már csak saját fogyasztásra gyûjthetõk, annyira megcsappant az állomány. (Forrás: index.hu)

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó