Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Francia Intézet évente egyszer vendégül látja a középiskolák egy francia csoportját. A Bornemisza Péter Gimnázium 9/A franciásai is egy ilyen programon vettek részt.

A 10 órakor kezdődő rendhagyó francia óra kezdete előtt 20 perccel korábban érkeztünk az Intézetbe.

Az alapos biztonsági vizsgálat után (mely a párizsi terror támadás óta fokozott) benéztünk a CaféDumas-ba

majd irány a Médiathèque, ahol gyerekkönyvektől divatmagazinokon át a filmekig minden megtalálható.

Azután kezdődött is az óra. A párizsi születésű hölgy szülővárosának történelméről beszélt az ókortól napjainkig. Megtudtuk, hogy a főváros nevét a gall törzsek elnevezéséről kapta (les parisis), továbbá, hogy építeszének alapja a mészkő (le calcaire), illetve, hogy az Attila hunjait kiűző Geneviève lett Párizs védőszentje. Mindezt a nyelvet még tanuló diákok szókincsének megfelelően hallhattuk.

Egy kis croissant és narancslé fogyasztása után benéztünk a Charlie Hebdo kiállításra is, mely a március végéig zajló 15. Frankofón Fesztivál programsorozat része.

Az intézet egyébként március 22-én nyílt napot tart; további info.

Neked is van élménybeszámolód - akár pár képpel és egy-egy mondattal? Küldd el az info [kukac] francianyelv.hu címre és a neveden publikáljuk .

Képek és szöveg: Lévay Leona Ráhel

 
A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó